Ματιές στον κόσμο

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κλοντ Μονέ ως μεγάλος συλλέκτης

ΠΑΡΙΣΙ

Η Καμίγ Μονέ και ο γιος της Ζαν στον κήπο στο Argenteuil είναι ένας πίνακας του Αυγούστου Ρενουάρ που είχε ζωγραφίσει το 1874 για τους Μονέ (το έργο ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον). Πολλοί ιμπρεσιονιστές γνωρίζονταν μεταξύ τους και είχαν συνδεθεί με έναν κώδικα συνεννόησης και αλληλοεκτίμησης. Ο Κλοντ Μονέ, που είχε έως το τέλος της ζωής του προστατεύσει την ιδιωτική ζωή τη δική του και της οικογενείας του από αδιάκριτα βλέμματα, ζούσε στο Ζιβερνί και εκεί, στον επάνω όροφο, είχε κρεμάσει μερικά έργα από τη συλλογή του. Ηταν ένας συλλέκτης έργων τέχνης που ήθελε να αποτελούν κομμάτι της ζωής του και σταδιακά είχε δει τη συλλογή του να μεγαλώνει, χωρίς όμως να κρατάει πλήρες αρχείο. Αγόραζε μόνο έργα που αγαπούσε από ζωγράφους που εκτιμούσε. Ο Μονέ δεν ήταν ο μόνος της εποχής του που ήταν ταυτόχρονα ζωγράφος και συλλέκτης. Συλλέκτης ήταν και ο Ντεγκά (και άλλοι) και πολλά έργα από τη μεγάλη συλλογή Ντεγκά δημοπρατήθηκαν το 1918 στο Παρίσι. Από εκείνη τη δημοπρασία, η National Gallery του Λονδίνου είχε αγοράσει πολλά έργα για τις συλλογές της του 19ου αιώνα.

Ο Μονέ ως συλλέκτης είναι το θέμα της ενδιαφέρουσας, για πολλούς λόγους, έκθεσης στο Παρίσι, στο Mουσείο Marmottan Monet, όπου παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός έργων που ανήκαν κάποτε στον Μονέ. Ο Μονέ ήταν συλλέκτης έργων τέχνης όχι μόνο των συγχρόνων του αλλά και των προγενέστερων, όπως του Ντελακρουά και του Κορό. Από τους συγχρόνους του είχε πολλούς Μανέ και Ρενουάρ και Σεζάν, πολλά, δε, από τα έργα αυτά τα δώριζε ο ένας στον άλλον, από εκτίμηση ή από αίσθημα ανταπόδοσης. Ετσι, ο Κλοντ Μονέ είχε γίνει συλλέκτης όπως μπορεί να γίνει ένας πραγματικός καλλιτέχνης. Δεν ήταν, δηλαδή, το επενδυτικό κίνητρο αυτό που τον έκανε να αγοράζει ή να δέχεται έργα τέχνης, αλλά μόνο η αγάπη του για τα έργα που αποφάσιζε να αγοράσει ή να κρατήσει. Είχε δημιουργήσει τη δική του πινακοθήκη. Ατυχώς, ο πλήρης κατάλογος της συλλογής του, που είχε συνταχθεί όταν ο Μονέ απεβίωσε το 1926, καταστράφηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιμελητές στο Μουσείο Marmottan κατόρθωσαν και συγκέντρωσαν περί τα 120 έργα της συλλογής Μονέ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η μοναδικότητα του Ζαν Φουκέ

Αυτό το μετάλλιο είναι η αυτοπροσωπογραφία του Ζαν Φουκέ, του μεγαλύτερου Γάλλου ζωγράφου του 15ου αιώνα. Ο Φουκέ έχει θέση στην ιστορία της τέχνης λόγω του Διπτύχου της Μelun, που δημιουργήθηκε γύρω στο 1450 για τη Notre-Dame της Melun και αργότερα διασπάστηκε. Στην έκθεση που λειτουργεί τώρα στην Gemaeldegalerie του Βερολίνου, το Δίπτυχο παρουσιάζεται ενιαίο για πρώτη φορά εδώ και 80 χρόνια. Η έκθεση με τίτλο «Ζαν Φουκέ. Το Δίπτυχο της Melun» θα διαρκέσει έως τις 7/1.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Αντι Γουόρχολ, 30 χρόνια μετά

Τα πορτρέτα του Μάο (φωτ.), της Μέριλιν Μονρόε, της Τζάκι Κένεντι και της Λιζ Τέιλορ έχουν περάσει στη διεθνή ποπ κουλτούρα. Η μεγάλη έκθεση–αφιέρωμα στην τέχνη του Αντι Γουόρχολ με τίτλο «Warhol. The Mechanical Art», 30 έτη μετά τον θάνατό του, φέρνει στο CaixaForum στη Βαρκελώνη 352 έργα από 30 και πλέον συλλογές, ανάμεσά τους και το Warhol Museum στο Πίτσμπεργκ. H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει επίσης την πειραματική ταινία του «Screen Tests».

ΠΡΑΓΑ

Η τέχνη του Kristof Kintera

Μια μεγάλης κλίμακας ατομική έκθεση του 44χρονου Τσέχου καλλιτέχνη Kristof Kintera φιλοξενείται στη Rudolfinum Gallery της Πράγας (έως 26/11). Με τίτλο «Nervous Trees», η έκθεση παρουσιάζει επιλογή από την παραγωγή του καλλιτέχνη τα τελευταία πέντε χρόνια με περίπου 20 γλυπτά, εγκαταστάσεις και διαδραστικά αντικείμενα. Ο Kristof Kintera είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες στην Τσεχία με υβριδικά έργα και αναφορές στις καλές τέχνες, στο θέατρο και στη σκηνογραφία.

ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΪΡ

Η συνθέτις Amy Beach

Yπήρξε η πρώτη γυναίκα συνθέτις (και πιανίστα) κλασικής μουσικής που αναγνωρίστηκε δημοσίως στην εποχή της. Η Amy Beach (1867-1944) είναι το αντικείμενο έκθεσης που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ στο Durham, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή της. Το πανεπιστήμιο πλαισιώνει την έκθεση μνήμης με ακαδημαϊκό συμπόσιο και συναυλίες. Η Amy Beach γεννήθηκε στο Χένικερ του Νιου Χαμσάιρ και υπήρξε η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ που συνέθεσε συμφωνία.

ΠΑΡΙΣΙ

Η δανική συλλογή

Ενα έργο του Εντγκάρ Ντεγκά (φωτ.) είναι μέρος της έκθεσης «Ο μυστικός κήπος των Χάνσεν: η Συλλογή Ordrupgaard Collection», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Jacquemart-André στο Παρίσι έως τις 22/1. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα Ματίς, Σεζάν, Κορό, Μονέ, Πισαρό, Ρενουάρ και άλλων σπουδαίων Γάλλων ζωγράφων. Ο Βίλχελμ Χάνσεν (1868-1936), προσωπικότητα στον ασφαλιστικό τομέα, και η σύζυγός του Χένι ήταν φιλότεχνοι αφιερωμένοι στη συγκρότηση μιας μοναδικής συλλογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή