Ισχυρή καγκελάριος, αλλά και «μητερούλα»

Ισχυρή καγκελάριος, αλλά και «μητερούλα»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημουν στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2005 και κάλυψα την πρώτη νίκη της Αγκελα Μέρκελ. Τότε που ξεκίνησε η εκπληκτική πορεία της στην ηγεσία της σημαντικότερης οικονομίας της Ευρώπης και ουσιαστικά στο τιμόνι της Ε.Ε.

Τώρα, άλλη μια εκλογική αναμέτρηση, και άλλη μια επερχόμενη νίκη της. Η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου αντιμέτωπη με την ιστορία καθώς διεκδικεί μια τέταρτη θητεία, να φθάσει το ρεκόρ του μέντορά της, Χέλμουτ Κολ.

H 63χρονη καγκελάριος συνδυάζει δύο πλευρές. Η παγερή, συστηματική, προσηλωμένη στους στόχους προσωπικότητα συνυπάρχει με μια ευαισθησία, συχνά κρυμμένη αλλά υπαρκτή, που ήρθε στην επιφάνεια με παραστατικό τρόπο τον Ιούλιο του ’15, όταν κατά τη διάρκεια συζήτησης με μαθητές, τη στιγμή που φούντωνε η προσφυγική κρίση, μια νεαρή Παλαιστίνια βούρκωσε και με δάκρυα στα μάτια άρχισε να της μιλάει για τον φόβο που ένιωθε ότι θα εκδιωχθεί από τη Γερμανία. Ξαφνικά, η γερμανική κοινή γνώμη είδε μια πιο ζεστή, ανθρώπινη Μέρκελ. Διαπίστωσε ότι η ισχυρή καγκελάριος είναι και καθησυχαστική «μητερούλα». Αλλωστε, έτσι τη φωνάζουν πολλοί Γερμανοί.

Το προσφυγικό εξελίχθηκε σε μεγάλο πολιτικό στοίχημα γι’ αυτήν. Και το κέρδισε. Αν και υπήρχαν αντιδράσεις από μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινωνίας, ακόμη και από στελέχη του κόμματός της, επέμεινε στην τολμηρή για μια συντηρητική καγκελάριο πολιτική των «ανοιχτών συνόρων», την οποία υπερασπίστηκε παρά τις αρχικά ανησυχητικές δημοσκοπήσεις. Οχι μόνο οι κυνηγημένοι την είδαν σαν ηρωίδα, αλλά δύο χρόνια μετά, και η πλειονότητα των Γερμανών πολιτών αναγνωρίζει ότι χειρίσθηκε αποτελεσματικά μια τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση.

Ολα αυτά τα χρόνια, παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, κατάφερε να πιστωθεί και μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας. Από τη νομοθέτηση κατώτατου μισθού, πάγιο αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών, μέχρι τη σταδιακή απόσυρση της χώρας από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Ακόμη και για τους γάμους των ομοφυλοφίλων έδειξε ανοχή και ευελιξία, επιτρέποντας τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας που κατέληξε στην υιοθέτηση νόμου για τη νομιμοποίησή τους, έστω και αν η ίδια δεν τον ψήφισε.

Η μετριοπάθειά της και η αποστροφή της για ακραίες λύσεις φάνηκαν και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου σε επανειλημμένες περιπτώσεις πήρε αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ουσιαστικά ήταν αυτή που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Μετά την εκλογή Τραμπ έχει αναδειχθεί σε ηγέτιδα της φιλελεύθερης ανεκτικής Δύσης. Ολα αυτά δυσχεραίνουν πολύ το έργο των Σοσιαλδημοκρατών, που βρίσκονται σε θέση αδυναμίας. Για άλλη μια φορά το ερώτημα για την Αγκελα Μέρκελ δεν είναι αν θα κερδίσει στις εκλογές, αλλά με πόση διαφορά και με ποιους εταίρους θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ποιος θα το φανταζόταν ότι η νεαρή κόρη Λουθηρανού πάστορα από την Ανατολική Γερμανία, η οποία το 2000 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, και το 2005 η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, θα είχε κερδίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, και έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία, θα βρισκόταν σήμερα σε αυτήν τη θέση; Πόσοι ηγέτες δυτικών δημοκρατιών έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή