Συμπτώματα συνεχούς αστάθειας

Συμπτώματα συνεχούς αστάθειας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι στα όρια της γελοιότητας να μιλάμε για τις ωραίες μέρες ανάπτυξης που μας περιμένουν όταν ακόμη ισχύουν τα capital controls, οι τράπεζες αναπνέουν από φιάλη οξυγόνου, τον μηχανισμό ELA, ενώ αδυνατούν να εισπράξουν κανονικά 1 ευρώ σε κάθε 2 που έχουν δανείσει, με αποτέλεσμα να αντλούν ρευστότητα από τους οικονομικούς παράγοντες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αντί να διοχετεύουν νέα δάνεια.

Είναι επίσης αδιανόητο να ζητεί, όσο «διακριτικά» κι αν συμβαίνει αυτό, η ίδια η κυβέρνηση να «παγώσουν» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και, ταυτοχρόνως, να παραταθεί το καθεστώς προστασίας «Κατσέλη» ενόσω έχει συμφωνηθεί ότι οι μεν πλειστηριασμοί είναι ο μόνος τρόπος για να στριμωχτούν επιτέλους οι κακοπληρωτές, ενώ η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας δανεισμού προσφέρει επαρκή προστασία σε μελλοντικούς ζηλωτές του ένδοξου πολιτικού κινήματος «Δεν Πληρώνω».

Με δύο λόγια, η κυβέρνηση άλλα λέει, άλλα εννοεί και άλλα τελικώς πράττει. Καθίσταται σαφές ότι οι κουβέντες περί ανάπτυξης μέσω επενδύσεων πρέπει να ερμηνεύονται με τρόπο άμεσα πολιτικό και όχι με την ουδετερότητα που οφείλει να διασφαλίζει το κράτος όταν πρόκειται για συναλλαγές επί σημαντικών χρηματικών ποσών. Η πρόσκληση του πρωθυπουργού να επισκέπτονται τον ίδιο και την ειδική ομάδα δράσης του Μαξίμου σε οιαδήποτε άλλη περίοδο θα ηχούσαν παράξενα και σίγουρα θα αναζωπύρωναν τις αντιδράσεις όσων πιστεύουν ότι παρόμοιες συναντήσεις συνάδουν με τις χειρότερες ημέρες της διαπλοκής.

Εξάλλου, οι διεθνείς επενδυτές έχουν διαχωριστεί σε δύο ομάδες. Εκείνοι που είναι συνηθισμένοι να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες που δημιουργούνται σε αποσταθεροποιημένα κράτη. Τα επιθετικά funds έχουν πολλούς λόγους να «τρίβουν τα χέρια» τους με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Πολλά κεφαλαιακά στοιχεία παραμένουν φθηνά, ευκαιρίες κατεστραμμένων περιουσιών υπάρχουν πολλές και οι τράπεζες είναι βέβαιο ότι θα υποχρεωθούν να ξεπουλήσουν υποθήκες και άλλες εγγυήσεις που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο των δανείων τους.

Αντιθέτως, εκείνοι οι επενδυτές που χρειάζονται έναν σταθερό και μακροχρόνιο ορίζοντα για να αποφασίσουν να βάλουν «σοβαρά λεφτά» στην Ελλάδα έχουν τρομάξει από την κόντρα για τις Σκουριές και σε άλλα ανορθόδοξα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διακυμάνσεις στις τραπεζικές μετοχές που φθάνουν το ±20% δεν συμβαίνουν παρά μόνον σε συνθήκες υποχθόνιας αποσταθεροποίησης της οικονομίας. Συνέβη όμως χθες, αλλά και τις προηγούμενες μέρες, σε έναν τραπεζικό κλάδο που σχεδόν δεν έχει αντικείμενο εργασιών!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή