ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μωσαϊκό με κράνμπερι

Από τους Αγγελο Κάρδαρη και Δημήτρη Λεμοντζόγλου

Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κορμός, Σοκολάτα, Συνταγές, Γλυκά, Γλυκά Ψυγείου, Αλκοόλ, Μπισκότα

Προετοιμασία - παρασκευή: 30΄, Αναμονή: 3 ώρες

Υλικά (για 10 μερίδες)
  • 200 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, τεμαχισμένη
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος, τεμαχισμένο
  • 1 κουτί (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
  • 100 γρ. κακάο
  • 20 γρ. ρούμι
  • 10 γρ. κονιάκ
  • 400 γρ. μπισκότα πτι μπερ
  • 200 γρ. κράνμπερι


Διαδικασία

Παίρνουμε μια μακρόστενη φόρμα της αρεσκείας μας και ντύνουμε το εσωτερικό της με μια μεμβράνη που να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματά της. Την αφήνουμε για λίγο κατά μέρος. Εναλλακτικά, δεν χρησιμοποιούμε φόρμα και δίνουμε με τα χέρια μας σχήμα ρολού στο μωσαϊκό μας.

Βάζουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε ένα μπολ, το οποίο στερεώνουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί).

Ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ), έως ότου τα υλικά λιώσουν και ομογενοποιηθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα, το κακάο, το ρούμι και το κονιάκ στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Εναλλακτικά, χτυπάμε τα υλικά με έναν αυγοδάρτη.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σοκολατένιο μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα ή μαρίζ. Σπάμε από πάνω τα μπισκότα με τα χέρια και τα ενσωματώνουμε ανακατεύοντας καλά.

Δεν χρησιμοποιούμε μούλτι, γιατί θα γίνουν πολύ μικρά κομμάτια και δεν θα ξεχωρίζουν μέσα στο μωσαϊκό. Τέλος, ενσωματώνουμε και τα κράνμπερι.

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα, το τυλίγουμε με όση μεμβράνη εξέχει από τη φόρμα και το βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 3 ώρες. Ξεφορμάρουμε τραβώντας τις άκρες της μεμβράνης προς τα πάνω. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Τip
Αντικαθιστούμε τα κράνμπερι με μούρα ή φρούτα του πάθους, τα οποία βρίσκουμε συσκευασμένα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ