Επιλεκτική μνήμη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαράς ευαγγέλια. Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε ότι συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τις εκλογές Σεπτεμβρίου του 2015 και αποφάσισε να μεταδώσει στους ψηφοφόρους του την υπερηφάνεια που ο ίδιος νιώθει για όσα νομίζει ότι πέτυχε στο διάστημα αυτό και έστειλε στους αιθέρες ένα δοξαστικό μήνυμα για τον εαυτό του και την κυβέρνησή του. Με δεύτερο βασικό στόχο να δώσει κουράγιο στους μαραμένους συντρόφους του στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα. Αλλωστε, αυτός ήταν και ο στόχος της μυστηριώδους δημοσκόπησης που υποτίθεται ότι βρήκε μόνο τρεις μονάδες διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, την οποία το κυβερνητικό στρατόπεδο έσπευσε να την πανηγυρίσει, αφού προηγουμένως το ίδιο την έδωσε στη δημοσιότητα.

Δεν προκαλεί εντύπωση ότι ο Αλ. Τσίπρας δοξάζει τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του, αφήνοντας απέξω την εξάμηνη βαρουφάκεια περίοδο, της «αυταπάτης», όπως στη συνέχεια παραδέχθηκε. Ο υπεύθυνος γι’ αυτήν έχει βρεθεί, είναι αποκλειστικά ο Γιάνης κατά τους Συρανέλ, αλλά θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να ξαναρχίσει ένας διάλογος για το ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος της θλιβερής αποτυχίας της «σκληρής διαπραγμάτευσης», όταν το βιβλίο που έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρίθει από χαρακτηρισμούς με τους οποίους στόλισε το τότε αφεντικό του. Γιατί δεν πρέπει να λησμονείται ότι όση ευθύνη έχει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τους τότε δοκινχωτισμούς της κυβέρνησης Συρανέλ που κόστισαν πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό, άλλη τόση και μεγαλύτερη είναι η ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα που ήταν πρωθυπουργός.

Επιλεκτική, λοιπόν, η μνήμη του πρωθυπουργού για την περίοδο της διακυβέρνησης στο σύνολό της, αλλά το δοξαστικό για τον εαυτό του μήνυμα είναι ακραία προκλητικό, για να μην πούμε ότι ξεχειλίζει από θράσος. Γιατί ισχυρίζεται ότι ο λαός τον Σεπτέμβριο του 2015 γνώριζε τι ακριβώς ψήφιζε, αφού ήταν πια γνωστή «μια δύσκολη συμφωνία, ως αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και ενός επώδυνου συμβιβασμού». Αρα ήξερε ο λαός τι τον περίμενε και παρόλ’ αυτά έστειλε πάλι τον Αλ. Τσίπρα και την παρέα του στην εξουσία σε μια μαζική εκδήλωση μαζοχισμού.

Ο πρωθυπουργός ερμηνεύει την τότε λαϊκή βούληση ως ηθική ήττα του παλιού κατεστημένου. Το γεγονός ότι η τότε κυβερνητική και κομματική προπαγάνδα έκανε τα πάντα και έφτασε σε απίστευτα άκρα για να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, δεν το αναφέρει βέβαια. Ούτε αναφέρει ότι ο ίδιος και το στενό του επιτελείο κορόιδευαν συνειδητά το σύμπαν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν ως αντιπολίτευση με αποκορύφωμα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και συνεχίζουν να κάνουν ώς σήμερα. Τους μόνους που απέτυχαν να κοροϊδέψουν φυσικά ήταν οι δανειστές, όπως αποδείχθηκε περίτρανα. Είναι, ωστόσο, φανερό ότι με το χθεσινό μήνυμά του ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί για άλλη μία φορά να πείσει τους «ιθαγενείς» ότι το μαύρο είναι… άσπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή