Η ασυναρτησία στην εξουσία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δήλωσε στενοχωρημένος στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής για το ατύχημα που μαύρισε τις ακτές του Σαρωνικού. Τόσο στεναχωρημένος που αναγκάστηκε να ευλογήσει τα γένια του: «Πιστεύω πως ήμασταν αποτελεσματικοί και θα κριθούμε στο τέλος της ημέρας. Πιστεύω πως σε έναν μήνα με 40 ημέρες το πρόβλημα θα έχει λυθεί. Εγινε ό,τι μπορούσε να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Το μόνο πρόβλημα ήταν η γκαντεμιά: «Ημασταν εξαιρετικά άτυχοι γιατί το πλοίο βούλιαξε νύχτα και μετέφερε μαζούτ», είπε στον ΣΚΑΪ (20.9.2017). Αν βυθιζόταν μέρα και μετέφερε ροδόνερο, ο κ. Κουρουμπλής θα συνέχιζε το μακρύ ταξίδι του στο Λονδίνο για το οποίο απαξιοί μάλιστα να μας πει πότε ξεκίνησε. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι έφυγε την Κυριακή, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, αλλά ο ίδιος κρατά την ημερομηνία αναχώρησης μυστική. «Αυτό που έπρεπε να κάνω το έκανα», απάντησε στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν έφυγε πριν ή μετά το ατύχημα.

Η κυβέρνηση βυθίζεται ταχύτατα στα βρώμικα νερά του Σαρωνικού. Οσο περισσότερο βουλιάζει τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ασυναρτησίας παράγει. Ο ένας υπουργός προτείνει στους πολίτες να κάνουν μπάνιο (και φευ, κάποιοι τον ακούνε), ο άλλος το απαγορεύει. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας δηλώνει ότι σε 20 μέρες οι ακτές θα είναι καθαρότερες από πριν, ο υπουργός λέει ότι «σε έναν μήνα με 40 ημέρες το πρόβλημα θα έχει λυθεί». Ο πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι «το πρόβλημα είναι μεγάλο», όπως και η εστία ρύπανσης και από την άλλη τα βάζει με «τον επικοινωνιακό οίστρο των ΜΜΕ». Διαπιστώνει δε –ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;– ότι «απορρύπανση δε χρειάζονται μόνο οι ακτές της Αττικής αλλά και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου μεταφοράς των υγρών καυσίμων στη θάλασσα». Κορωνίδα όλων αυτών ήταν η δήλωση του κ. Κουρουμπλή, «αν αποδειχθεί ότι έχω ευθύνη, έχω τη γενναιότητα να την αναλάβω», λες και οι μαύρες ακτές της περιοχής, που κάποτε ελπίζαμε ότι θα γίνει η Αθηναϊκή Ριβιέρα, δεν αποτελούν επαρκή απόδειξη της πολιτικής του ευθύνης. Οι ζημιές, μικρές και μεγάλες, σωρεύονται στη χώρα και η κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων. Δεν προσπαθει να λύσει προβλήματα, προσπαθεί να τα καλύψει κάτω από βουνά ασυνάρτητων δηλώσεων. Φτιάχνουν εχθρούς για να κρύψουν την ανικανότητα να διαχειριστούν και το παραμικρό. Και λένε διαρκώς ψέματα· πολλά ψέματα. Το πιο πρόσφατο: την ώρα που ο κ. Κουρουμπλής δήλωνε ότι ζητήθηκε άμεσα η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA) για το ναυάγιο, υπήρχε δελτίο Τύπου του Οργανισμού που ανέφερε πως η πρόσκληση έγινε με τέσσερις μέρες καθυστέρηση. Ηταν την ημέρα που εδέησε ο υπουργός να γυρίσει από το Λονδίνο, όπου δεν ξέρουμε και τι έκανε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή