Μεξικό: Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια

Μεξικό: Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να εντοπίσουν τους επιζώντες που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια ενός σχολείου, το οποίο κατέρρευσε μετά το νέο χτύπημα του εγκέλαδου ύψους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε το Μεξικό την Τρίτη. Ακριβώς τριάντα δυο χρόνια μετά από το σεισμό της 19ης Σεπτεμβρίου του 1985, το μεγαλύτερο σεισμό που έπληξε τη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια.

Τουλάχιστον 21 παιδιά και πέντε ενήλικες καταπλακώθηκαν όταν σχολείο κατέρρευσε. Το σχολείο είναι ένα από τα δεκάδες κτίρια που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό που για την ώρα έχει αφήσει πίσω του χάος και μια χώρα που θρηνεί 251 νεκρούς, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των τοπικών αρχών. Σύμφωνα με αξιωματούχους, 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πόλη του Μεξικού, 73 στην Πολιτεία Μορέλος, 44 στην Πουέμπλα, 13 στην Πολιτεία του Μεξικού, 5 στην Γκερέρο και 1 στην Οαχάκα. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας ανακοίνωσε διαφορετικό απολογισμό, τονίζοντας ότι οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 230.

Μεξικό: Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια-1

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ναυτικού, το οποίο έχει αναλάβει την επιχείρηση διάσωσης, οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί από το βράδυ της Πέμπτης στη διάσωση ενός ενήλικα. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι από το κτίριο έχουν ήδη διασωθεί 11 παιδιά.

Ενόσω οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους για τρίτη νύχτα, όλη τους η προσοχή έχει στραφεί στο σχολείο Enrique Rebsamen στην νότια πλευρά της πόλης μετά από την ανακοίνωση εθελοντή της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με την οποία επιζώντες έχουν εντοπιστεί κάτω από τα συντρίμμια.

«Είναι ζωντανοί!», φέρεται να φώναξε. «Κάποιος έδωσε σημεία ζωή χτυπώντας επανειλημμένα ένα τοίχο, ενώ κάποιος άλλος σε διαφορετικό σημείο απάντησε με σήματα από φακό», πρόσθεσε ο εθελοντής, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο του BBC. Σύμφωνα με τους διασώστες ένα κορίτσι μόλις 12 ετών πιστεύεται ότι έχει βρει καταφύγιο κάτω από ένα τραπέζι ανάμεσα στα συντρίμμια άλλα δεν ξέρουν πως να το προσεγγίσουν.

Μεξικό: Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια-2

Το σχολείο Enrique Rebsamen στο οποίο επιχειρούν οι ομάδες διάσωσης.

Γονείς είναι συγκεντρωμένοι έξω από το σχολείο και περιμένουν εναγωνίως να ακούσουν νέα για τα αγνοούμενα παιδιά τους. Περιμένω να ακούσω νέα για την 7χρονη κόρη, λέει σε δημοσιογράφους μια μητέρα και συμπληρώνει: «Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τον πόνο που νιώθω αυτή την στιγμή».

Καθένας έχει μια τραγική ιστορία να αφηγηθεί, όπως αυτή που συνέβη στην πόλη Atzala στο ΒΑ Μεξικό, όπου μια βάπτιση μετατράπηκε σε οικογενειακή τραγωδία. Η σκεπή της εκκλησίας κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άτομα μεταξύ αυτών και το μόλις δύο μηνών βρέφος. Μοναδικοί επιζώντες είναι ο πατέρας του παιδιού, ο ιερέας και ο βοηθός του.

Ο πρόεδρος του Μεξικό Ενρίκε Πένια Νιέτο έχει κηρύξει τριήμερο πένθος για το θύματα του φονικού σεισμού.

Μεξικό: Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια-3

Με πληροφορίες από BBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή