Ο κυκλώνας «σάρωσε» το Πουέρτο Ρίκο

Ο κυκλώνας «σάρωσε» το Πουέρτο Ρίκο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δομινικανή Δημοκρατία πλήττει ο κυκλώνας «Μαρία», αφού προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στο Πουέρτο Ρίκο. Ο κυκλώνας έπληξε κάποιες περιοχές με ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους, περνώντας από τις ανατολικές ακτές της χώρας, αφού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και πλημμύρες στο Πουέρτο Ρίκο.

Η «Μαρία» έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων μέχρι στιγμής στο πέρασμά της από τα νησιά της Καραϊβικής. Πρόκειται για τον δεύτερο κυκλώνα που περνά από την περιοχή τον μήνα Σεπτέμβριο. Ξήλωσε τις στέγες των περισσότερων κτιρίων στο νησί Δομίνικα, όπου επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι έρευνες.

Η «Μαρία» ήταν κατηγορίας 4, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 250 χλμ. την ώρα όταν έφτασε προχθές στο Πουέρτο Ρίκο. Πρόκειται για την πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει πλήξει αμερικανικό έδαφος εδώ και σχεδόν 90 χρόνια. Ολόκληρο το νησί, περισσότερα από 3,5 εκατ. σπίτια είναι ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί σε πολλά μέρη, ενώ ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται πλέον από τις εκτεταμένες πλημμύρες. «Αν μπορείτε πηγαίνετε προς τα υψώματα τώρα», προειδοποίησε χθες το πρωί η μετεωρολογική υπηρεσία του νησιού, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές πλημμύρες» και κίνδυνο κατολισθήσεων. Εκτεταμένες πλημμύρες έχουν σημειωθεί σε ολόκληρο των νησί των 3,4 εκατ. κατοίκων, με τη βροχόπτωση να αναμένεται να φτάσει τα 50 με 76 εκατοστά έως αύριο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Ο κυβερνήτης του νησιού Ρικάρντο Ροσέλο δήλωσε ότι έχει καταγραφεί μόνο ένας νεκρός μέχρι στιγμής (ένας άνδρας που χτυπήθηκε από ένα κομμάτι ξύλου στο κεφάλι).

«Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή», τόνισε ο Ροσέλο, εξηγώντας ότι πρόκειται «για την πιο καταστροφική καταιγίδα που έχει γνωρίσει ποτέ το νησί εδώ και έναν αιώνα».

Η «Μαρία» υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3 όταν έφτασε στο Πουέρτο Ρίκο νωρίς χθες το πρωί, ενώ έπληξε με ανέμους ταχύτητας 90 χιλιομέτρων την ώρα την Πούντα Κάνα, στις ανατολικές ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας, επεσήμανε το NHC.

Ο κυκλώνας αναμένεται όμως να ενισχυθεί, καθώς κατευθύνεται προς τα νησιά Τερκς και Κάικος στις νοτιοανατολικές Μπαχάμες. Στη συνέχεια η«Μαρία» πρόκειται να κινηθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις αν θα πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Βάσει μιας από αέρος εκτίμησης, περίπου το 95% των σκεπών στη Δομίνικα, μία από τις πιο φτωχές χώρες της Καραϊβικής με πληθυσμό περίπου 73.000, έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, το οποίο επισήμανε ότι το κόστος των ζημιών ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Περνώντας από το Σεντ Κρουά την Τετάρτη, ο κυκλώνας κατέστρεψε το 65% με 70% των κτιρίων του νησιού, όπου ζουν περίπου 55.000 άνθρωποι, δήλωσε ο Χόλαντ Ρέντφιλντ που έχει υπηρετήσει έξι θητείες στη γερουσία των αμερικανικών Παρθένων Νήσων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή