Κοινό μέτωπο κατά Κούρδων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο πόλεμος φτιάχνει παράξενα ζευγάρια», έλεγε η Ελεν Τόμας, μια σπουδαία μορφή της αμερικανικής δημοσιογραφίας. Αν προλάβαινε να ζήσει την εξέλιξη των πολέμων σε Συρία και Ιράκ, θα μπορούσε να προσθέσει: «Και παράξενα τρίγωνα». Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει η ασυνήθιστη σύγκλιση της Τουρκίας με το Ιράν και το Ιράκ, δύο χώρες με τις οποίες μέχρι πρότινος διατηρούσε μάλλον προβληματικές σχέσεις.

Ο αποφασιστικός παράγοντας που οδήγησε σε αυτή την τακτική συμπόρευση δεν είναι άλλος από την κοινή ανησυχία των τριών για τον κουρδικό αλυτρωτισμό. Η συγκεκριμένη αφορμή ήταν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ και του Ιράκ Ιμπραήμ Τζαφάρι συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, για το επίμαχο δημοψήφισμα. Στην κοινή ανακοίνωσή τους, προειδοποιούν την κυβέρνηση του Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί ότι το δημοψήφισμα δεν θα ωφελήσει ούτε τον ίδιο ούτε τον λαό του και προαναγγέλλουν «συντονισμένα απαντητικά μέτρα» εάν δεν ακυρώσει την ψηφοφορία, όπως του ζητούν.

Παράλληλα, εντείνεται η στρατιωτική πίεση στον Μπαρζανί. Πλάι στα γυμνάσια του τουρκικού στρατού κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν ξεκίνησε χθες η επιχείρηση του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της πόλης Χαουίτζα από το Ισλαμικό Κράτος. Η πόλη βρίσκεται κοντά στο πλούσιο σε πετρέλαια Κιρκούκ, «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στους Κούρδους και στη Βαγδάτη.

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερτ Νάουερτ, εξέφρασε την «ισχυρή αντίθεση» των Ηνωμένων Πολιτειών στο δημοψήφισμα. Την ίδια στιγμή, όμως, οι New York Times αποκάλυπταν ότι ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Ντόναλντ Τραμπ, ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ, εργάζεται –με το αζημίωτο– για την οργάνωση και διαφήμιση του επίμαχου δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το δημοψήφισμα, ο Μάναφορτ προσελήφθη ως «λομπίστας» των ιρακινών Κούρδων αυτό το καλοκαίρι, την ίδια περίοδο που οι διωκτικές αρχές πραγματοποιούσαν έρευνες στο σπίτι του, στο πλαίσιο των ερευνών για τις σχέσεις του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή