Σκηνικό πόλωσης από Τσίπρα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αναπτυξιακό αφήγημα της κυβέρνησής του, αυτή τη φορά με επίκεντρο την Κρήτη, παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε με αφορμή το τρίτο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ο κ. Τσίπρας επανέφερε το ρητορικό σχήμα της «Δίκαιης Ανάπτυξης», αφήνοντας, μάλιστα, σαφείς αιχμές εναντίον του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη. «Κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη πολιτική τους επιλογή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, λέγοντάς μας ότι η ανισότητα είναι στη φύση της ανθρώπινης κοινωνίας», είπε ο κ. Τσίπρας, βρίσκοντας ευκαιρία να πολώσει έτι περαιτέρω το κλίμα με τη Ν.Δ. «Η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική προστασία, η στήριξη των μικρών απέναντι στους μεγάλους, είναι κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «κατακτήσεις πολύ μεταγενέστερες από τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό τύπου ζούγκλας, στον οποίο ο ισχυρότερος τρώει τον πιο αδύναμο, τον οποίο επαγγέλλεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας έδωσε βάση σε πέντε σημεία: Πρώτον, στην ολοκλήρωση του Βορείου Οδικού Αξονα Κρήτης και δεύτερον, στο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Ως τρίτο στοιχείο, ο κ. Τσίπρας ανέδειξε τη δημιουργία υποδομών, όπως τα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα και τα φράγματα. Τέταρτον, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε έργα οδικής ασφάλειας, στα οποία περιλαμβάνεται αφενός η άμεση βελτίωση του οδικού δικτύου, αφετέρου η αποδέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση. Το πέμπτο στοιχείο της ομιλίας του κ. Τσίπρα αφορούσε τη μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το νησί ως «ενδιάμεσο σταθμό στα ενεργειακά έργα», αναφέροντας το καλώδιο Eurasia Interconnector που θα συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, τον αγωγό EastMed και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τα έργα αυτά, είπε, «αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας», προσθέτοντας ότι η κατασκευή τους θα προχωρήσει «στο πλαίσιο των αυστηρότερων προτύπων της διεθνούς πρακτικής για την προστασία του περιβάλλοντος».

Με νέους ερευνητές

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, όπου επισήμανε σε νέους ερευνητές τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στους τομείς της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για πρώτη φορά οι δαπάνες για την έρευνα άγγιξαν το 1% του ΑΕΠ, ενώ πρόσθεσε πως παρά την αντίξοη οικονομική συγκυρία, η κυβέρνηση επέλεξε να ενισχύσει την έρευνα και τους νέους επιστήμονες, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση αρχικά κατά 200 εκατομμύρια και διαμορφώνοντας ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο. «Ο εθνικός στόχος για την επόμενη πενταετία είναι το brain gain, βήμα βήμα μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τον καθηγητή Ζαν-Πιερ Μπουργκινιόν, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (ERC), ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και συνομίλησαν σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη στήριξη της έρευνας, αλλά και για τις κοινές δράσεις ενίσχυσης της χρηματοδότησης των Ελλήνων ερευνητών. Προτού εκφωνήσει την ομιλία του ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε μια πολύωρη σύσκεψη για τη σύνοψη του Περιφερειακού Συνεδρίου με τους υπουργούς που τον συνόδευαν και τοπικούς παράγοντες, όπως ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Ο κ. Κουρουμπλής και η συνεργάτις

Ανιψιά και συνεργάτις του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή είναι η αρνητική πρωταγωνίστρια του απαράδεκτου περιστατικού που καταγράφηκε προχθές το βράδυ στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Στη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, η συνεργάτις του κ. Κουρουμπλή επέδειξε απαράδεκτη συμπεριφορά, καθώς γέλασε μεγαλοφώνως διακόπτοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε ζητώντας να εξέλθει της αίθουσας εάν δεν μπορεί να συγκρατηθεί. «Γιατί γελάτε, κυρία μου; Σας παρακαλώ, συγκρατηθείτε ή αν δεν μπορείτε να βγείτε έξω», είπε χαρακτηριστικά. Την αποβολή της από την αίθουσα ζήτησε και ο κ. Ιω. Πλακιωτάκης από τη Ν.Δ., ενώ την έκπληξή του για το πρωτοφανές περιστατικό εξέφρασε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς. Νωρίτερα, η καθήμενη πίσω από τον κ. Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτ. Σαντορινιό έκανε ακόμη και μορφασμούς με το πρόσωπό της, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Κουρουμπλής παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ… διερωτώμενος μάλιστα: «Δεν δικαιούμαι να έχω έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης μου κοντά μου;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή