ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά χωρίς δυναμισμό και «πυξίδα», λέει ο ΣΕΒ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Tέλος εποχής σηματοδοτούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ, εξηγώντας ότι οι εξαγγελίες έχουν μετριαστεί και το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.

Ωστόσο, οι συγγραφείς του δελτίου προειδοποιούν ότι η διαδικασία μετάβασης από το παλιό στο νέο δεν θα είναι στιγμιαία και θα υπάρξουν αναταράξεις στην πορεία. Επίσης, επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τις επενδύσεις που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Ο πρώτος περιγράφει μια διαδικασία κυρίως μέσω κρατικών παρεμβάσεων, κοινοτικών ενισχύσεων και εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Το ερώτημα που τίθεται, σημειώνει ο ΣΕΒ, είναι πόσο ισχυρή θα υπάρξει η επενδυτική δραστηριότητα μέσω κρατικής παρέμβασης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζει στην εκτίναξη των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω της μείωσης της υπερφορολόγησης και της προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στην περίπτωσή του, σχολιάζει το δελτίο, τίθεται το ερώτημα πόσο γρήγορα μπορεί να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που απαιτείται για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

«Αγκάθι» το ασφαλιστικό

Επιπλέον, υπάρχει ένα κοινό σημείο αδυναμίας στους δύο αρχηγούς: η μη ανάλυση του ασφαλιστικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί, κατά τους συγγραφείς του δελτίου, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τον ΣΕΒ, μόνο μια καλπάζουσα ανάπτυξη «που απαιτεί την απελευθέρωση των αγορών, την εξάλειψη της προσοδοθηρίας “ευγενών” ομάδων στον πληθυσμό και τη διάχυση των δυνάμεων του διεθνούς ανταγωνισμού» μπορεί να δώσει απάντηση σε όλα αυτά τα αδιέξοδα. Μάλιστα, το δελτίο σημειώνει χαρακτηριστικά παραφράζοντας τον Μαρξ ότι «η χώρα δεν έχει τίποτα να χάσει παρά μόνο τις αλυσίδες της».
Στο σημείο αυτό παρατηρεί ότι ενώ η ανάκαμψη είναι δεδομένη, «το κατά πόσον θα αποδειχθεί η ανάκαμψη αυτή ισχυρή και βιώσιμη παραμένει ζητούμενο».

Ως στοιχεία προβληματισμού αναφέρει την αύξηση των επενδύσεων το πρώτο εξάμηνο του 2017 μόνο κατά 2,7%, όταν με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα απαιτείται ετήσιος ρυθμός αύξησής τους κατά 5,9% προκειμένου να επιτευχθεί η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,8%. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι οι επενδύσεις που έγιναν συνδέονται κυρίως με τον τουρισμό και τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεύτερον, η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 1% το πρώτο εξάμηνο, έναντι 1,3% που προϋποθέτει η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% και παράλληλα διαπιστώνεται αδυναμία του διαθεσίμου εισοδήματος να στηρίξει την αύξησή της. Η αποταμίευση των νοικοκυριών είναι αρνητική από το 2012.

Επομένως, σημειώνει ο ΣΕΒ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί η ασθενής ανάπτυξη που έχει ξεκινήσει, αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει μεν, αλλά χωρίς δυναμισμό και σαφή αναπτυξιακή πυξίδα», καταλήγει.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ