ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίθετοι σε νέα ΚΤΕΟ στα κέντρα των πόλεων οι εισαγωγείς αυτοκινήτων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η υπερπροσφορά μονάδων ιδιωτικών ΚΤΕΟ (πλέον των 170 σε όλη τη χώρα), σε σχέση με τα ελεγχόμενα οχήματα, έχει οδηγήσει σε πολύ χαλαρούς ελέγχους, καθώς τυχόν αυστηρή εφαρμογή των τεχνικών απαιτήσεων θα οδηγούσε σε μείωση της δραστηριότητας και άρα σε οικονομικό αδιέξοδο, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου (ΣΕΑΑ).

Στην Αθήνα μόνον, που λειτουργούν σχεδόν 40 μονάδες ΚΤΕΟ με πάνω από 80 γραμμές ελέγχου, η δυναμικότητα αυτών είναι τριπλάσια των ελεγχόμενων οχημάτων (στοιχεία 2016) ή περίπου κατά 50% μεγαλύτερη από τον φόρτο που θα προέκυπτε εάν υπήρχε πλήρης προσέλευση εκ μέρους των ιδιοκτητών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προωθεί προεδρικό διάταγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο πλέον θα επιτρέπεται στα ΚΤΕΟ να εγκαθίστανται στον αστικό ιστό των πόλεων, δηλαδή σε χρήσεις γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου και όχι εκτός, σε ζώνες χονδρεμπορίου, βιοτεχνικές κλπ. που ισχύει σήμερα.

Δίχως να έχει διαπιστωθεί ζήτημα εγγύτητας για τους οδηγούς και λαμβάνοντας υπόψη την προαναφερθείσα, κορεσμένη αγορά, είναι βέβαιο ότι η ελεύθερη εγκατάσταση των ΚΤΕΟ σε προνομιακές θέσεις στα κέντρα των πόλεων θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την προσφορά, με αποτέλεσμα η ποιότητα των ελέγχων στα ΚΤΕΟ να υποτιμηθεί ακόμη περισσότερο, υποστηρίζει ο ΣΕΑΑ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών στη χώρα μας, τα ποσοστά απόρριψης στα ΚΤΕΟ στα επιβατικά είναι 4,7% (ή στα ταξί 4,6%), όταν για παράδειγμα στη Γερμανία είναι 33,6%.

Ο ΣΕΑΑ είναι κάθετα αντίθετος στην ως άνω ανατροπή των κανόνων, καθώς με την υγιή λειτουργία των επιχειρήσεων των ΚΤΕΟ σχετίζεται άμεσα η οδική ασφάλεια, πολύ περισσότερο υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να πιστεύουν ότι η «οικονομία» στη συντήρηση/επισκευή ενός οχήματος είναι δίχως συνέπειες.

Ο ΣΕΑΑ επαναλαμβάνει την επείγουσα ανάγκη έναρξης ελέγχων στα ΚΤΕΟ, καθώς από την ίδρυσή τους, αν και προβλέπεται, ουδέποτε έχουν ελεγχθεί αιφνίδια, επιτόπου, κατά πόσον ασκούν αδιάβλητους ελέγχους.

Ο επανέλεγχος οχημάτων που μόλις διήλθαν ΚΤΕΟ με επιτυχία, είναι απολύτως ικανός να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των ΚΤΕΟ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ