Κεντροαριστερά: Προβλήματα με την ψήφο για ηγεσία

Κεντροαριστερά: Προβλήματα με την ψήφο για ηγεσία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη σύγχυση τελούν όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία εκλογής επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα, μετά τη χθεσινή απάντηση της Vodafone ότι όχι μόνο δεν προλαβαίνει να διοργανώσει τις εκλογές στις 5 Νοεμβρίου που είχε οριστεί ο πρώτος γύρος, αλλά και εξαιτίας της τιμολόγησης του συγκεκριμένου έργου. Το 1.000.000 ευρώ που ζήτησε η εταιρεία για να αναλάβει την ευθύνη της online σύνδεσης των σημείων όπου θα στηθούν κάλπες είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να καλυφθεί από τον συμβολικό οβολό των 2 ή ακόμη και των 4 ευρώ που θα καταβάλουν όσοι μετάσχουν στη διαδικασία. Και τούτο διότι ακόμη και υπεραισιόδοξες προβλέψεις εκτιμούσαν ότι στις κάλπες θα προσέλθουν μάξιμουμ 200.000 πολίτες. Με συνέπεια κανείς εκ των υποψηφίων να μη γνωρίζει πλέον τι ακριβώς θα γίνει, όπως άλλωστε και η επιτροπή του Νίκου Αλιβιζάτου που έκανε χθες κάτι μάλλον αυτονόητο: Να κοινοποιήσει την απάντηση της Vodafone σε όλους τους διεκδικητές –και επομένως στη δημοσιότητα– καλώντας τους εκείνοι πλέον να βρουν τη λύση σε ένα τόσο δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Τα επιτελεία των υποψηφίων αναμένουν και την απάντηση της Wind που είναι η μόνη εταιρεία –πλην της Vodafone– η οποία εξεδήλωσε και εκείνη ενδιαφέρον να αναλάβει την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας. Την απάντηση της Wind αναμένει σήμερα και η επιτροπή του Ν. Αλιβιζάτου. Ωστόσο, ουδείς χθες μπορούσε να προβλέψει αν θα είναι σημαντικά διαφορετική από αυτή της Vodafone.

Σημειωτέον δε ότι τόσο η Wind όσο και χθες η Vodafone αποσαφήνισαν ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της εξ αποστάσεως ψήφου και έτσι από σήμερα αναζητείται πλέον λύση για το στοιχειώδες: Δηλαδή να στηθούν το ταχύτερον δυνατόν κάλπες και κυρίως να υπάρχει μεταξύ τους διαδικτυακή διασύνδεση προκειμένου να μην μπορεί κάποιος να διπλοψηφίσει.

Κρίσιμος ο α΄ γύρος

Αυτό, άλλωστε, περιέγραψε χθες ότι είναι το μόνον που εγγυάται η Vodafone, προτείνοντας ο πρώτος γύρος των εκλογών να διεξαχθεί στις 4 Φεβρουαρίου προκειμένου να έχει χρόνο προετοιμασίας του σχετικού λογισμικού. Παρεμπιπτόντως, σημειώνεται ότι ο πρώτος γύρος είναι από τεχνολογικής απόψεως και ο πιο κρίσιμος. Ο λόγος είναι απλός. Εφόσον στον δεύτερο γύρο έχει συμφωνηθεί από όλους τους υποψηφίους ότι δεν θα γίνουν δεκτοί νέοι ψηφοφόροι (δηλαδή πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή), δεν χρειάζεται καν να υπάρχει online σύνδεση των εκλογικών τμημάτων. Διότι οι εφορευτικές επιτροπές θα γνωρίζουν ποιοι είναι οι πολίτες που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή και επομένως θα αρκεί να έχουν τυπωμένα τα ονόματά τους και να τα σβήνουν εφόσον ψηφίζουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα και στον δεύτερο γύρο.

Υπογραμμίζεται ότι η κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία σε ανύποπτο χρόνο είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης οι εκλογές να γίνουν το ταχύτερον δυνατόν, δεν θέλησε χθες να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αναμένοντας την οριστική εισήγηση της επιτροπής Αλιβιζάτου. Αντιθέτως, ο Στ. Θεοδωράκης άφησε να εννοηθεί ότι δεν τον ενοχλεί ακόμη και μια αναβολή των εκλογών. «Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ατέλειες, τεχνικές δυσκολίες δεν αναιρούν τη μεγάλη μας απόφαση» είπε εκφράζοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του στον γνωστό συνταγματολόγο, κάτι που έκαναν και οι Γιάννης Μανιάτης και Νίκος Ανδρουλάκης. Ο τελευταίος, ωστόσο, θέλοντας να τονίσει τις μεγάλες διαφορές του με την κ. Γεννηματά έκανε και μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία του με τη νέα επιλογή του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίζει στο εξής όσες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τη στήριξη των ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή