Δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – ΠΓΔΜ για την ονομασία

Δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – ΠΓΔΜ για την ονομασία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και της Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Η –ανεπίσημη– συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Ντιμιτρόφ είναι η τρίτη από τον Ιούνιο, όταν ο νυν υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέλαβε τη σημερινή θέση του. Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένδειξη της εγρήγορσης που υπάρχει και στις δύο πλευρές για διατήρηση ανοιχτών διαύλων, στην παραμονή μιας περιόδου που γίνεται αντιληπτή ως «παράθυρο ευκαιρίας» για το ονοματολογικό. Οι πυκνές επαφές που είχε ο κ. Κοτζιάς στη Νέα Υόρκη και γι’ αυτό το θέμα (με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και τον ειδικό σύμβουλο Μάθιου Νίμιτς) δεν ήταν οι συνήθεις τυπικές συζητήσεις που γίνονται σε αυτές τις περιστάσεις, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστή καμία απολύτως πτυχή τους.

Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου

Ο ίδιος ο κ. Ντιμιτρόφ συνεχίζει να παραχωρεί συνεντεύξεις, επιχειρώντας να εκπέμψει σήμα ειλικρινούς διάθεσης για διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, επόμενο σημαντικό χρονικό σημείο αναφορικά με την εξέλιξη των συζητήσεων για το ονοματολογικό είναι οι τοπικές εκλογές στη γειτονική χώρα, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 15 Οκτωβρίου. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές ούτε για το γεύμα εργασίας Κοτζιά-Μπουσάτι. Δεδομένου, ωστόσο, ότι ο Αλβανός ΥΠΕΞ είχε λίγες ώρες νωρίτερα συναντηθεί και με τον επίτροπο για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, είναι σαφές ότι στα Τίρανα ανησυχούν για τη στάση που θα ακολουθήσει η Αθήνα τους επόμενους μήνες. Η ανησυχία, βέβαια, των Τιράνων δεν είναι αβάσιμη και τούτο διότι οι αλβανικές αρχές έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε μια συστηματική επιχείρηση απαξίωσης και απαλλοτρίωσης ελληνικών περιουσιών σε περιοχές όπως η Χειμάρρα. Πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, για την οποία η Αθήνα δεν έχει μεν αντιδράσει έντονα δημόσια, έχει όμως προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης όχι μόνο της αλβανικής κυβέρνησης, αλλά και της Ε.Ε. Στο ζήτημα των ελληνοαλβανικών σχέσεων η Αθήνα διατηρεί εξαιρετικά χαμηλούς τόνους. Χθες, ο κ. Κοτζιάς επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ είχε συναντήσεις και με άλλους υπουργούς Εξωτερικών, της Αρμενίας, της Κολομβίας και του Λιβάνου.

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος συναντήθηκε για ακόμη μια φορά με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ. Οπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΘΑ, θέμα συζήτησης ήταν η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, κάτι το οποίο οι δύο άνδρες συζητούν αρκετά τακτικά. Από την Ουάσιγκτον αναγνωρίζεται η διαρκώς ευρύτερη συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας σε επίπεδο εκπαίδευσης. Από την Αθήνα αναζητείται, βεβαίως, η διευκόλυνση σε ζητήματα προμήθειας εξοπλισμών. Η πλέον σημαντική πτυχή του αμερικανικού ενδιαφέροντος αυτήν τη στιγμή αφορά τον εκσυγχρονισμό μέρους (ή του συνόλου) του στόλου των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, η προώθηση της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή