Ρίο: ο άνθρωπος πίσω από το νέο σκάνδαλο

Ρίο: ο άνθρωπος πίσω από το νέο σκάνδαλο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Βραζιλιάνος επιχειρηματίας με το προσωνύμιο «Βασιλιάς Αρθούρος» φέρεται να κανόνισε προ οκταετίας τις διαδικασίες χρηματισμού μέλους ή μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ώστε να αναλάβει το Ρίο ντε Τζανέιρο τη διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2016. Τόσο ο «Βασιλιάς Αρθούρος» όσο και άλλοι… ιππότες της στρογγυλής τραπέζης στη Βραζιλία έχουν οδηγηθεί στον ανακριτή, στη νέα υπόθεση που πλήττει το κύρος της ΔΟΕ. Γαλλικές και βραζιλιάνικες εισαγγελικές αρχές συνέκλιναν από την άνοιξη στο συμπέρασμα ότι εξαγοράστηκαν ψήφοι πριν από την ψηφοφορία στη ΔΟΕ το 2009 για την ανάθεση των Αγώνων του 2016. Οι έρευνες σε ηλεκτρονικά αρχεία, τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ. έδειξαν ότι κορυφαίοι παράγοντες της περιοχής του Ρίο σε συνεργασία με την επιτροπή διεκδίκησης του Ρίο 2016 είναι υπόλογοι για δωροδοκίες, με κεντρικό ρόλο να παίζει σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο Βραζιλιάνος εργολάβος και κάτοικος Μαϊάμι, Αρτούρ Σέζαρ ντε Μενέζες Σοάρες Φίλιο, γνωστός στη Βραζιλία ως «Βασιλιάς Αρθούρος».

Η αστυνομία έχει συλλάβει τον «Αρθούρο» για τον κομβικό ρόλο που φέρεται να έπαιξε στον επηρεασμό μελών της ΔΟΕ και τα στοιχεία εις βάρος του είναι πολύ σοβαρά, στον βαθμό που λέγεται ότι αυτός μπορεί να αγόρασε τους Αγώνες για το Ρίο.

Πέρα από τη σύλληψη του ιδίου, οι βραζιλιάνικες αρχές ερευνούν έναν προς έναν τους ανθρώπους του στενού του κύκλου και απαγγέλλουν αλλεπάλληλες κατηγορίες διαφθοράς, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στη Βραζιλία.

Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο «Βασιλιάς Αρθούρος»; Ενας πάμπλουτος επιχειρηματίας που έχει ελάχιστη δημόσια ή κοινωνική ζωή, αλλά κινεί νήματα. Η μοίρα του είναι συνδεδεμένη με αυτή του πρώην κυβερνήτη της πολιτείας του Ρίο, του Σέρτζιο Καμπράλ, κατά τη θητεία του οποίου ο «Βασιλιάς Αρθούρος» πήρε πολλές εργολαβίες με το… Εξκάλιμπέρ του, από υπηρεσίες καθαρισμού μέχρι ασφάλεια, αλλά και τρόφιμα για τους φυλακισμένους και του απέφεραν σχεδόν 900 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Φόλια ντε Σάο Πάουλο».

Ο κλοιός όμως έσφιξε γύρω από τον κ. Καμπράλ, που παραιτήθηκε και ελπίζοντας να ελαττώσει τις κατηγορίες διαφθοράς εις βάρος του πρόσφερε στις αρχές λεπτομέρειες για το ποιόν του «Βασιλιά Αρθούρου». Μεταξύ αυτών και η αποκάλυψη ότι σε συνάντηση που είχαν το 2009 ο ίδιος με τον τότε πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα και τον δήμαρχο του Ρίο Ετζουάρντο Πάες συμφωνήθηκε να ζητηθεί από τον «Αρθούρο» να δωροδοκήσει μέλος της ΔΟΕ, κατά την εφημερίδα «Μαϊάμι Χέραλντ». Πράγματι, οι εισαγγελείς βρήκαν έμβασμα 1,5 εκατ. δολ. από εξωχώρια εταιρεία στη Βρετανικές Παρθένες Νήσους που συνδέεται με τον «Αρθούρο», με παραλήπτη τον Λαμίν Ντιάκ, τον διεφθαρμένο πρώην πρόεδρο της IAAF και μέλος της ΔΟΕ που επηρέαζε πολλές αφρικανικές ψήφους.

Το βέβαιο είναι ότι θα βγουν και άλλα στην επιφάνεια σύντομα, αλλά ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ απέφυγε και πάλι να αναλάβει κάποια ευθύνη, λέγοντας ότι πρόκειται για πράξεις ιδιωτών για τις οποίες το ολυμπιακό κίνημα δεν είναι υπόλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή