ΚΟΣΜΟΣ

Την ενίσχυση των στρατιωτικών και βαλλιστικών ικανοτήτων του Ιράν ανακοίνωσε ο Ροχανί

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την ενίσχυση των στρατιωτικών και βαλλιστικών ικανοτήτων του Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο Πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, παρά τις επικρίσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας, στη διάρκεια ομιλίας του στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επετείου από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ιράκ το 1980.

«Είτε το θέλετε είτε όχι θα ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας ικανότητες, που είναι απαραίτητες ως μέσο αποτροπής. Δεν θα αναπτύξουμε μόνο τους πυραύλους μας, αλλά θα ενισχύσουμε και τις αεροπορικές, τις χερσαίες και τις θαλάσσιες δυνάμεις μας. Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», τόνισε ο Ροχανί στην ομιλία του που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το Ιράν έχει αναπτύξει ένα μεγάλο βαλλιστικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια, το οποίο προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ, αλλά και τη Σαουδική Αραβία, τον βασικό της περιφερειακό αντίπαλο.
Ωστόσο η Τεχεράνη υπογραμμίζει ότι το βαλλιστικό της πρόγραμμα είναι αποκλειστικά αμυντικό. «Η στρατιωτική μας ισχύ δεν αναπτύχθηκε για να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών», εξήγησε ο Ροχανί.

Παράλληλα ο Ιρανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αλλάξει πολιτική στάση αναφορικά με τις κρίσεις που ταλανίζουν την περιοχή. «Είτε το θέλετε είτε όχι, θα υπερασπιζόμαστε τους καταπιεσμένους λαούς της Υεμένης, της Παλαιστίνης και της Συρίας», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ