Ντοκιμαντέρ για τις «ψυχές που φωνάζουν»

Ντοκιμαντέρ για τις «ψυχές που φωνάζουν»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αναμφίβολα μία από τις σπουδαιότερες εν ζωή ηθοποιούς παγκοσμίως. Ισως η σπουδαιότερη αν λάβουμε υπ’ όψιν και την (τεράστια) θεατρική της καριέρα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ έχει αφιερωθεί και σε έναν άλλο σκοπό εκτός από την αγαπημένη της υποκριτική: την κινητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πάνω στο προσφυγικό ζήτημα. Και δεν έμεινε μόνο στα λόγια· αντιθέτως, στα 80 της, έγινε για πρώτη φορά σκηνοθέτις, προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τους ανθρώπους, που, όπως μας είπε στη χθεσινή συνέντευξη Tύπου στην Αθήνα, αισθάνεται υποχρεωμένη να βοηθήσει.

«Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναγκαστήκαμε με την οικογένειά μου να φύγουμε από το Λονδίνο για ένα σπίτι στην εξοχή, ώστε να προστατευθούμε από τους βομβαρδισμούς. Εκεί οι γονείς μου δέχτηκαν κι άλλα παιδιά που δεν είχαν πού να καταφύγουν. Θυμάμαι ακόμα όταν ήρθαν τα παιδιά από την Ουγγαρία για να γλιτώσουν από τα σοβιετικά τανκς. Την Ουγγαρία, που σήμερα δεν δέχεται τους πρόσφυγες. Με αυτά στο μυαλό μου, δεν θα μπορούσα να ησυχάσω αν δεν έκανα κάτι γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα», ανέφερε η κ. Ρεντγκρέιβ. Το «Sea Sorrow», που θα προβληθεί σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία της δημιουργού του, αποτελεί έναν δυναμικό στοχασμό απέναντι στην προσφυγική κρίση, όπως αυτή κυρίως βιώνεται μέσα από τα μάτια των παιδιών. Ενώνει επίσης το ιστορικό νήμα της προσφυγιάς, καλύπτοντας την ιστορία αυτού του τραγικού φαινομένου στην Ευρώπη από τον 20ό αιώνα.

«Ο αρχαίος θεός Ποσειδώνας δεν έκανε πολλά για να σώσει τους ανθρώπους από τον γιο του τον Ωκεανό. Το έκαναν όμως οι Ελληνες, η Ελλάδα έδωσε ένα μάθημα στην ανθρωπότητα», ανέφερε τονίζοντας εμφατικά τις λέξεις η Βανέσα Ρεντγκρέιβ και συνέχισε λέγοντας: «Η απαρχή της ταινίας είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκεί που βρίσκονται οι νεκροί, οι πνιγμένοι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση τους έβαλε εκεί και τα κράτη της, που παραβιάζουν ξεκάθαρα τα δεσμευτικά κείμενα της Συνθήκης της Γενεύης». Ο λόρδος Αλφρεντ Νταμπς, του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, που ήταν επίσης παρών, πρόσθεσε: «Οταν πέρασε η νομοθεσία για την υποδοχή των παιδιών-προσφύγων (σ.σ. ο ίδιος ήταν ο βασικός εισηγητής της), φάνηκε πως η κοινή γνώμη άρχισε να ξυπνάει. Η πίεσή της ανάγκασε αρκετούς και από τους Συντηρητικούς να την υποστηρίξουν. Είδαμε ακόμα πολλούς νέους ανθρώπους να αφιερώνουν χρόνο από τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, κι αυτό είναι ένα μήνυμα σε έναν κόσμο που κυβερνάται από τον κυνισμό. Πρέπει να καταλάβουμε πως η ευθύνη είναι κοινή». Διότι όπως κατέληξε και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, παραθέτοντας τον Σαίξπηρ: «Οι ψυχές φωνάζουν».

​​Το «Sea Sorrow» θα προβληθεί στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του φεστιβάλ κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας». Ολα τα έσοδα της προβολής θα ενισχύσουν τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και την ανθρωπιστική οργάνωση «Safe Passage».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή