Ταξίδι στις πόλεις του χθες και του σήμερα

Ταξίδι στις πόλεις του χθες και του σήμερα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΜΥ υπόσχεται ένα σχετικά δροσερό Σαββατοκύριακο και, μετά τα πρόσφατα γεγονότα, οι παραλίες της Αττικής δεν αποτελούν ακριβώς ιδανικό προορισμό, ευτυχώς όμως ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς συμπίπτει για άλλη μια χρονιά με την αρχή του φθινοπώρου. Οι κάτοικοι της πόλης έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δεκάδες ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές δράσεις αρχίζοντας από σήμερα, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή η είσοδος στα μνημεία, τα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα θα είναι ελεύθερη. Εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε συνολικά 117 σημεία σε όλη τη χώρα, με τις περισσότερες να περιστρέφονται γύρω από τον κεντρικό θεματικό άξονα «Πόλ (ε)ις».

Για τους λάτρεις της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας, η διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας θα ξεκινήσει αύριο το πρωί από την Ακρόπολη, με μια θεματική ξενάγηση που θα εστιάσει στον μετασχηματισμό του χώρου σε κάστρο από τους υστερορωμαϊκούς χρόνους (τηλ. 210-32.33.058). Την ίδια ώρα προγραμματίζεται ξενάγηση στο Μέγαρο της Βουλής (τηλ. 210-37.35.340, η δράση θα επαναληφθεί την Κυριακή), αλλά και περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου με θέμα την ιστορία της ευρύτερης περιοχής ανατολικά της αρχαίας Αθήνας (τηλ. 213-21.39.500). Το πρόγραμμα του απογεύματος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θεματικές παρουσιάσεις για τις γειτονιές της Κοίλης και της Μελίτης στο Αναπαυτήριο Πικιώνη και μια θεατρική παράσταση στις φυλακές Σωκράτους (τηλ. 210-92.38.747), καθώς και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού (τηλ. 210-34.63.552). Ακόμα, ελεύθερη θα είναι η είσοδος στο Μουσείο Ακρόπολης από τις 5 έως τις 8 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή, τόσο στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής όσο και στον χώρο της περιοδικής έκθεσης «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων».

Σήμερα στις 10 π.μ., οι αρχαιολόγοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα μυήσουν το κοινό στα μυστικά της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των πολιτών υπό το πρίσμα της ενσωμάτωσης, απόρριψης και κοινωνικής συνοχής (διανομή δελτίων προτεραιότητας από τις 9 π.μ.), ενώ όλο το τριήμερο το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει θεματικές ξεναγήσεις για την εξέλιξη των πόλεων από την ύστερη αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια (τηλ. 213-21.39.507). Σήμερα στις 9 μ.μ. το φιλμ του Γούντι Αλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» θα προβληθεί στο Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (τηλ. 210-34.18.011). Το πλήρες πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπ. Πολιτισμού (www.culture.gr) και στη σελίδα EHDaysGR στο Facebook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή