Δεν σερβίρεται έτοιμη στο πιάτο

Δεν σερβίρεται έτοιμη στο πιάτο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κ​​άπου ανάμεσα στην ακατάσχετη καταστροφολογία στα όρια της διασποράς πανικού και την αβάσταχτη ελαφρότητα σε σημείο πολύ κοντά στην εγκληματική ανευθυνότητα, υπάρχει η αλήθεια. Υπάρχουν τα στοιχεία, τα επιστημονικά δεδομένα, ο υπεύθυνος, ψύχραιμος και μετρημένος λόγος.

Τις προηγούμενες μέρες ακούσαμε πολλά και διάφορα. Από το «γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;», του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, μέχρι το «πήγα για μπάνιο στη Βούλα και δεν είδα καμία κηλίδα», που εκστόμισε βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στο ίδιο κλίμα, ανεύθυνες δηλώσεις, εκτιμήσεις εκτός τόπου και χρόνου, σχόλια βουλευτών της συγκυβέρνησης που περιφέρονταν στα τηλεοπτικά κανάλια προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να βαφτίσουν τη ρύπανση του Σαρωνικού, «λεκέ», ισχυριζόμενοι με απίστευτη αλαζονεία ότι όλα αυτά είναι υπερβολές που στόχο έχουν να πλήξουν την κυβέρνηση και το λαμπρό έργο της. Οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμία περιβαλλοντική καταστροφή.

Η άλλη πλευρά, αυτή της καταστροφολογίας που παράγει διαρκώς ψευδείς ειδήσεις, αγαπάει την υπερβολή και αρέσκεται να καλλιεργεί τον φόβο, βρήκε πεδίον δόξης λαμπρόν. Ακούσαμε, και κυρίως διαβάσαμε στο Διαδίκτυο, αγαπημένο χώρο των γκουρού της παραπληροφόρησης, εξωφρενικές ανακρίβειες, στοιχεία που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Θυμήθηκα κάποιους αστικούς μύθους των αρχών της δεκαετίας του ’90 – σχετικούς με τρόφιμα, τα οποία ούτως ή άλλως προσφέρονται για πολλές παλαβομάρες.

Ενας απ’ αυτούς έλεγε ότι γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων δεν χρησιμοποιούσε αληθινά κοτόπουλα αλλά γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Μάλιστα, κάποιοι είχαν εξελίξει τη θεωρία αυτή, προσθέτοντας και το ότι οι άνδρες που τα κατανάλωναν, ειδικά τα νέα σε ηλικία αγόρια, κινδύνευαν να αποκτήσουν… γυναικείο στήθος. Γνωστοί σκιτσογράφοι της εποχής ανέλαβαν σε μεγάλες εφημερίδες να «αποφορτίσουν» την κατάσταση, σατιρίζοντας υπέροχα τις τρελές θεωρίες που είχαν σε κάποιο βαθμό μολύνει ακόμη και τη «σοβαρή» ειδησεογραφία.

Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών όταν «καταπίνουμε» ό,τι μας σερβίρεται ως είδηση. Η πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε τον Σαρωνικό δεν ήταν ανάλογη του κακού που προκάλεσε το Deepwater Horizon στον κόλπο του Μεξικού, αλλά ούτε και ένα ασήμαντο γεγονός. Σε ένα χρόνο οι παραλίες θα είναι ασφαλείς αλλά το οικοσύστημα θα κάνει 3 – 5 χρόνια για να συνέλθει εκτιμούν οι ειδικοί, εξηγώντας τη διαδρομή από τη θάλασσα στην τροφική αλυσίδα και τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Η σωστή ενημέρωση έχει πολλά κοινά με το φαγητό. Μετράει η ποιότητα της «πρώτης ύλης», αλλά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μας έρχεται έτοιμη στο πιάτο. Πρέπει να την αναζητήσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή