Οι γκρίζες ζώνες της μεταρρύθμισης Τραμπ

Οι γκρίζες ζώνες της μεταρρύθμισης Τραμπ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ρεπουμπλικανοί που είναι μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας παραβίασαν την «ιερή», υποτίθεται, αρχή τους περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, λέγοντας ότι δεν είναι πρόβλημα να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατά 1,5 τρισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία, ώστε να μειώσουν τη φορολογία. Δικαιολογούν την υποκρισία τους, υποστηρίζοντας πως η μείωση της φορολογίας θα ενισχύσει την οικονομία και θα εξισορροπήσει την όποια απώλεια φορολογικών εσόδων, επιχείρημα που έχει καταρριφθεί πολλάκις.

Στην πραγματικότητα, αυτή η μείωση της φορολογίας θα μπορούσε να πλήξει ακριβώς τους ανθρώπους που υποτίθεται πως θα ευνοήσει, τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, επαγγελματίες της μεσαίας τάξης και την αμερικανική εργατική τάξη. Οι πρώτες λεπτομέρειες του φορολογικού σχεδίου νόμου θα αποκαλυφθούν την ερχόμενη εβδομάδα – η μεγάλη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα των Ρεπουμπλικανών εδώ και καιρό.

Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στον ανώτατο συντελεστή του 35%, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιθυμεί τη μείωση του στο 15%, ενώ οι σύμβουλοί του και οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστηρίζουν ότι ο ανώτατος συντελεστής θα έπρεπε να είναι γύρω στο 25%.

Ωστόσο, η μείωση του φορολογικού συντελεστή εταιρειών αποτελεί μόνο τμήμα του σχεδίου. Βασικό σημείο της πρότασης που είχαν κάνει στο παρελθόν ο κ. Τραμπ και ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν είναι η μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας που ισχύει για τους ιδιοκτήτες ατομικών εταιρειών και ΕΠΕ από το 39,6% στον νέο συντελεστή του 15% ή 25%. Οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές αυτής της πρότασης την παρουσιάζουν ως ευνοϊκή για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή για τη μεσαία τάξη. Ωστόσο, το εισόδημα αυτών των ανθρώπων φορολογείται στο 70% των περιπτώσεων με ανώτατο συντελεστή 15%, ακριβώς επειδή οι επιχειρήσεις και το εισόδημά τους είναι μικρό. Αν ψηφιστεί, τελικά, η πρόταση, τότε αυτοί που θα ωφεληθούν είναι οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, οι δικηγορικές εταιρείες και οι εργολάβοι όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια θα αποκομίζουν πάνω από τα δύο τρίτα του οφέλους αν μειωθεί ο συντελεστής στο 15%, σύμφωνα με υπολογισμό του think tank Tax Policy Center (Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής).

Η μέση μείωση φόρου για τους εκατομμυριούχους θα ήταν 114.000 δολάρια το 2018 και το καθαρό τους εισόδημα θα αυξανόταν κατά 5%. Τα οφέλη θα ήταν ακόμη περισσότερα για πολυεκατομμυριούχους. Οι 400 φορολογούμενοι που καταβάλλουν τον υψηλότερο φόρο εισοδήματος στις ΗΠΑ, με μέσο εισόδημα άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστος, αντλούν περίπου το 20% του εισοδήματός τους από ατομικές εταιρείες ή από ΕΠΕ.

Η συμφωνία στο επίπεδο της Επιτροπής Προϋπολογισμού αποτελεί το κρίσιμο πρώτο βήμα στο ταξίδι για τη μείωση της φορολογίας, διότι οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας πρέπει να εγκρίνουν προϋπολογισμό, ώστε να έχουν το δικαίωμα να επικαλεστούν τον κανόνα που τους επιτρέπει να περάσουν φορολογικό σχέδιο νόμου με απλή πλειοψηφία, παρακάμπτοντας, ουσιαστικά, την αναγκαιότητα να κερδίσουν την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

Τώρα, η στρατηγική των Ρεπουμπλικανών είναι να περάσουν τον προϋπολογισμό από τη Γερουσία και εν συνεχεία να αποτελέσει βασικό σχέδιο για την προώθηση φορολογικού σχεδίου νόμου στη Βουλή. Οι υποτιθέμενοι αυστηροί σε δημοσιονομικά ζητήματα βουλευτές μάλλον θα κάνουν φασαρία για την αύξηση του ελλείμματος, ωστόσο, όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την επιλογή να ελέγξουν το δημοσιονομικό έλλειμμα ή να μειώσουν τους φόρους, είναι βέβαιο πως η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών θα επιλέξει το δεύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή