Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/9/17)

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκλήρωσε το έργο του και επιστρέφει

Επανέρχεται στην PwC o Κώστας Σ. Μητρόπουλος (φωτ.), διευθύνων σύμβουλος της PQH, έχοντας ολοκληρώσει τη λειτουργική ενοποίηση των εκκαθαρίσεων και την προετοιμασία της πώλησης χαρτοφυλακίων. Ο κ. Μητρόπουλος είχε εξαρχής συμφωνήσει ότι θα «τρέξει» για έναν χρόνο το πρότζεκτ της PQH και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην PwC. Υπενθυμίζεται πως η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. ανέλαβε τη διοίκηση του συνόλου των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων (τις «κακές τράπεζες»), με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση της περιουσίας τους και την ανάκτηση της υψηλότερης δυνατής αξίας ρευστοποίησής της. Τελευταία πράξη του κ. Μητρόπουλου ως επικεφαλής της PQH είναι η πώληση 4 κτιρίων από εκκαθαρίσεις έναντι 28,7 εκατ. ευρώ, βάζοντας ψηλά τον πήχυ για τέτοιες συναλλαγές.

Αυξάνονται οι δηλώσεις ακατάσχετων λογαριασμών

Ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι σπεύδουν το τελευταίο διάστημα να δηλώσουν ακατάσχετο λογαριασμό. Οπως φαίνεται, ο φόρος εισοδήματος και η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ έχει φοβίσει πολλούς και, προκειμένου να γλιτώσουν τον μισθό τους ή τη σύνταξή τους, προσφεύγουν σε αυτήν τη λύση. Σημειώνεται ότι όσοι δεν καταφέρουν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και δεν ρυθμίσουν την οφειλή με την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών σε 12 δόσεις, είναι «ανοιχτοί» στην επιβολή των αναγκαστικών μέτρων, που προβλέπουν κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, ακόμη και ενοικίων.

Ρευστοποιήσεις στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων

Συμβαδίζοντας με τη χρηματιστηριακή αγορά και η εγχώρια αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων παρουσιάζει εκροές κεφαλαίων αυτήν την εβδομάδα. Στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, όπου υπάρχουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,527 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακές απώλειες -0,09% σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Από τις 20 κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων, οι 14 έκλεισαν με ζημίες, οι 5 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση στις τιμές τους υπέστησαν τα μετοχικά α/κ Ελλάδας σε ποσοστό 0,29%.

Καμπανάκι από τον ΣΕΒ για την πορεία των εσόδων

Καμπανάκι για τα έσοδα χτύπησε και ο πάντα προσεκτικός στις σχετικές επισημάνσεις του ΣΕΒ στο χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο του, το οποίο κάνει λόγο για «κόπωση εσόδων», τα οποία υστέρησαν έναντι του στόχου. Οπως, μάλιστα, επισημαίνεται, αν γίνει προσαρμογή των πρωτογενών εσόδων για τα 296 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, προκύπτει υστέρηση έναντι και των περυσινών επιδόσεων. Οι επόμενοι μήνες, συνεπώς, προειδοποιεί το δελτίο, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι σε ό,τι αφορά την καταγραφή της επίπτωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων στη φορολογητέα ύλη.

Αδικαιολόγητες είναι οι καθυστερήσεις…

Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσίαση στις τράπεζες της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η προγραμματισμένη για σήμερα παρουσίαση αναβλήθηκε και, σύμφωνα με εκπροσώπους των τραπεζών, δεν ήταν η πρώτη φορά. Ετσι, παρά τις διαβεβαιώσεις του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη, η ενημέρωση των τραπεζών περιορίζεται σε μια γενική παρουσίαση. Η καθυστέρηση έχει προκαλέσει, όπως είναι γνωστό, την έντονη αντίδραση των θεσμών, αλλά και αμφισβητήσεις σε σχέση με την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των συμβολαιογράφων να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία. Από την πλευρά, πάντως, του συλλόγου αφήνεται να εννοηθεί ότι το μόνο που εκκρεμεί είναι η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού στον οποίο θα κατατίθεται κάθε φορά το εκπλειστηρίασμα και η εγγυητική. Ακόμη και έτσι, όμως, οι τόσες αναβολές δεν δικαιολογούνται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή