Η συλλογή του ΕΜΣΤ συνεχίζει το ταξίδι της μέχρι να βρει… χώρο

Η συλλογή του ΕΜΣΤ συνεχίζει το ταξίδι της μέχρι να βρει… χώρο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σεϊγί» στα κινεζικά σημαίνει «σχεδιάζοντας τις ιδέες» και το ΕΜΣΤ, αν και τυπικά κλειστό για την Ελλάδα, αποδεικνύει ότι είναι ανοικτό σε ιδέες, ερεθίσματα και ανταλλαγές με το εξωτερικό. Μετά το Κάσελ το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγεται στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του πολιτιστικού έτους Ελλάδας – Κίνας, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό ζωγραφικά έργα και γλυπτά από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας (NAMOC) με την ιδιαίτερη τεχνική «Σεϊγί» (Xieyi), γνωστή και ως «ελεύθερο στυλ».

«Είναι μια μεγάλη προσπάθεια για το ΕΜΣΤ το οποίο, παρά τις δυσκολίες που μικραίνουν μέχρι να λειτουργήσει πλήρως, διαχειρίζεται τον χρόνο του και τις δυνάμεις του εκτός Ελλάδος», σημείωσε η διευθύντρια του μουσείου Κατερίνα Κοσκινά.

Τα έργα παρουσιάζονται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων που βρίσκεται στο υπόγειο του ΕΜΣΤ και αφορούν επιλογές περιόδων της σύγχρονης κινεζικής τέχνης από το 1920 μέχρι τις μέρες μας. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα από τα γυμνά της Παν Γιουνλιάνγκ, η οποία θεωρείται η πρώτη Κινέζα καλλιτέχνιδα που ζωγράφιζε με δυτικό στυλ, λογοκρίθηκε και έφυγε για το Παρίσι όπου βραβεύτηκε και έζησε μέχρι τον θάνατό της το 1977, όπως επίσης και το έργο «Αρωμα ορχιδέας αναδύεται μακριά» του αναγνωρισμένου ζωγράφου Ζου Κιζάν, έργα του οποίου βρίσκονται στις συλλογές του Μetropolitan Museum της Νέας Υόρκης.

H έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες: «ελεύθερο στυλ ζωγραφικής», «εικονογραφία» και «καλλιτεχνική σύλληψη». «Η τεχνική Σεϊγί δεν ανήκει αποκλειστικά στους Κινέζους καλλιτέχνες αλλά είναι ένα στυλ που αφορά και τους δυτικούς, διότι αντικατοπτρίζει την εποχή μας», σημείωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του NAMOC Ζαν Κινγκ που παραβρέθηκε στην παρουσίαση της έκθεσης.

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού έτους Ελλάδας – Κίνας το υπουργείο Πολιτισμού σχεδίασε και υλοποιεί 22 δράσεις που αφορούν ανταλλαγές εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές και συνέδρια. Στο ίδιο πνεύμα, στα τέλη του 2018 έργα του ΕΜΣΤ θα ταξιδέψουν στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας στο Πεκίνο.

​​Η έκθεση διαρκεί έως τις 14 Νοεμβρίου. Ελεύθερη είσοδος μέχρι την 1η Οκτωβρίου (Τρίτη – Κυριακή, 11 π.μ. – 7 μ.μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή