80 χρoνια πριν… 22-IX-1937

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΜΑΣ ΜΑΖΑΡΥΚ: Πράγα, 21.- Σήμερον εγένετο επιβλητική, τη συμμετοχή όλων των τάξεων και των πολιτικών κομμάτων της Τσεχοσλοβακίας, η κηδεία του τέως προέδρου Μάζαρυκ. Το πένθος ήτο γενικόν. Ολοι οι κάτοικοι, όλων των πολιτικών και θρησκευτικών αποχρώσεων, διατελούν υπό το κράτος της ιδέας ότι απώλεσαν τον πατέρα των. Παντού ήσαν ανηρτημέναι πένθιμοι σημαίαι, εις τας γωνίας δε των οδών εκαίοντο λαμπάδες. Η τελετή της κηδείας ήρχισε την πρωίαν εις την αυλήν του πύργου της Πράγας. Μετά την απαγγελίαν των νεκρικών ευχών απεχαιρέτισε τον νεκρόν ο πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας κ. Μπένες, ακολούθως δε εσχηματίσθη η νεκρική πομπή, με επικεφαλής τον γενικόν επιθεωρητήν του στρατού στρατηγόν Σιρόβυ και τας σημαίας και τα λάβαρα του στρατού. Το δρομολόγιον της πομπής ήτο όμοιον με εκείνο το οποίον ηκολούθησε την 21ην Δεκεμβρίου 1918 ο πρόεδρος Mάζαρυκ όταν επανήλθε μετά τον πόλεμον εις την πατρίδα του ως αρχηγός του ανεξαρτήτου τσεχοσλοβακικού κράτους. Η πομπή κατέληξεν εις το μικρόν νεκροταφείον του χωρίου Λάνυ, 30 χιλιόμετρα δυτικώς της πόλεως.

Δ.Σ. ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ: Διά δημοσιευθέντος Βασιλικού Διατάγματος το νέον πενταμελές Διοικητικόν Συμβούλιον του Βασιλικού [Εθνικού] Θεάτρου καταρτίζεται ως εξής: Πρόεδρος ο κ. Εμμαν. Τσουδερός και μέλη οι κ.κ. Ι. Χαλκοκονδύλης, Π. Νιρβάνας, Γρ. Ξενόπουλος και Γ. Μαντζούφας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή