Μαθαίνοντας για τους Τσάμηδες

Μαθαίνοντας για τους Τσάμηδες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τούτες τις μέρες στην Ηπειρο γίνονται εκδηλώσεις μνήμης για τις σφαγές Ελλήνων από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής σε συνεργασία με μουσουλμάνους Τσάμηδες, ενώ ανακοινώθηκε η ίδρυση, με πρωτοβουλία του Θεσπρωτού πρώην βουλευτή και υφυπουργού κ. Αντώνη Μπέζα, «Συλλόγου Απογόνων των Θυμάτων των Τσάμηδων». Είναι υποχρέωση των ιστορικών να δώσουν μια ρεαλιστική, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αλήθεια και την πραγματικότητα, εικόνα των συμβάντων εκείνης της εποχής αλλά και των αιτίων που τα προκάλεσαν. Είναι όμως και δική μας υποχρέωση, ημών των απογόνων, να μη μείνουμε απαθείς και αδρανείς απέναντι στα γεγονότα και την Ιστορία, να μην αφήσουμε να «πέσουν αυτά τα γεγονότα στη λήθη», αναφέρεται σε ανακοίνωση γύρω από τους σκοπούς του συλλόγου.

Καιρός ήταν ν’ αρχίσει να αφυπνίζεται και η ελληνική πλευρά, που έχει αφήσει την αλβανική να αλωνίζει στα διεθνή φόρουμ προβάλλοντας τη δική της εκδοχή για τα τραγικά γεγονότα εκείνης της εποχής και να ναρκοθετεί τις διακρατικές σχέσεις. Μέχρι τώρα αυτό που μαθαίνει η διεθνής κοινότητα είναι ότι οι Ελληνες διέπραξαν το 1944 γενοκτονία εις βάρος μιας μικρής μειονότητας, στην Ηπειρο, όπως θέλει το αλβανικό αφήγημα. Εμείς, πάλι, επιμένουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα, ωσάν να μην μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι η αλβανική προπαγάνδα οργιάζει, οχυρωμένοι πίσω από το δικό μας αφήγημα περί συλλήβδην συνεργατών των ναζί, που νομίμως εκδιώχθηκαν και οι περιουσίες τους δημεύτηκαν, αποκρύπτοντας ότι ο πέλεκυς έπεσε επί δικαίους και αδίκους και αρνούμενοι ότι διαπράχθηκαν ωμότητες. Οπως και οι Αλβανοί που αποκρύπτουν ότι συμμορίες μουσουλμάνων Τσάμηδων προέβησαν σε φρικαλεότητες εις βάρος χριστιανών στην Ηπειρο, οργάνωσαν ένοπλα τμήματα στο πλευρό των δυνάμεων κατοχής για την απόσχιση της αποκαλούμενης Τσαμουριάς και την προσάρτησή της στην Αλβανία. Το «τσάμικο» δεν αφορά μόνο τα γεγονότα του ’44. Εχει πρότερο ιστορικό υπόβαθρο με γεωπολιτικές προεκτάσεις, σχετίζεται και με το Βορειοηπειρωτικό. Αμφιβάλλω αν γνωρίζουν το όλο ζήτημα τέσσερις – πέντε βουλευτές μας και άλλοι τόσοι, στα αρμόδια υπουργεία, στα πανεπιστήμια. Ακόμα χειρότερα, η κοινή γνώμη βρίσκεται σε βαθύ σκοτάδι. Ακούει μόνο για το «ανύπαρκτο τσάμικο» και αυτό όταν γίνεται θόρυβος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ο κίνδυνος να πιαστούμε στον ύπνο, όπως με το περίφημο «ανύπαρκτο Μακεδονικό», και να ανοίξει μία επιπλέον εθνική πληγή στα σύνορά μας, ελλοχεύει και εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή