Το Κονκλάβιο (22/9/17)

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για τη συμφωνία με την Τουρκία

Σας έλεγα τις προάλλες για τη συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου σε πάνελ για την πρόληψη της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο που συνδιοργάνωσαν ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τερέζα Μέι και ο Πάολο Τζεντιλόνι στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η συνεργασία με τους παρόχους Ιντερνετ αναβαθμίζεται και κάπως έτσι, ο Ελληνας επίτροπος θα βρεθεί τον Οκτώβριο και στην υπουργική σύνοδο του G7 στη Ρώμη με ατζέντα την ασφάλεια, ενώ προχωρεί το πρότζεκτ του ευρωπαϊκού FBI.

Ακόμη πιο ουσιαστική, όμως, υποψιάζομαι ότι ήταν η σύντομη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη. Θυμίζω ότι οι δεσμοί των δύο ανδρών κρατούν από την εποχή που αμφότεροι ήταν δήμαρχοι (Αθήνας και Κωνσταντινούπολης), καθώς και ότι ο Αβραμόπουλος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που είχε επισκεφθεί τη γείτονα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συζήτηση δεν έγινε και για την αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο (ο Αβραμόπουλος είδε και τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ).

Το λέω επειδή επισήμως Βρυξέλλες και Αθήνα δείχνουν ψύχραιμες. Αλλά στο παρασκήνιο, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας καταρρέει. Ηδη υπάρχει πίεση προς την Αθήνα να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την τουρκική πλευρά για να ξαναζεσταθεί η συμφωνία.

Δίαυλοι και κάνουλες

Υποψιάζομαι ότι αυτός είναι ίσως ο βασικός λόγος του ξαφνικού ανοίγματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση προς την Αγκυρα. Για την ακρίβεια, σχεδιάζεται επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Τουρκία τον ερχόμενο μήνα (επικρατέστερη ημερομηνία η 24η Οκτωβρίου) και αμέσως μετά των Γιώργου Κατρούγκαλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου. Καλύτερα να ανοίξουμε εμείς τους διαύλους, παρά ο Ερντογάν τις «κάνουλες».

Ιστορίες για την αιωνιότητα…

Κάτι από το ομόλογο αέναης διάρκειας (perpetual bond) του Γιάνη Βαρουφάκη θυμίζει η στήριξη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Ελλάδα. Βέβαια, η «αέναη» στήριξη του Γιούνκερ είναι απτή, όχι μεταφυσική σαν το ομόλογο. Και για αυτήν πληροφορούμαι ότι δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε δείπνο που παρέθεσε προ ημερών στο Μπερλεμόντ στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Κομισιόν ανά την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συζήτηση, φυσικά, επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο που είχε η παρέμβαση Γιούνκερ για την κατάσταση της Ενωσης.

Ειδική αναφορά στην Ελλάδα δεν έγινε, κάτι που παρατήρησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης (εκεί απάντησε ο Γιούνκερ τα περί αέναης στήριξης). Και τον ευχαρίστησε σφίγγοντάς του τα μπράτσα (φωτ.), καθώς ο Καρβούνης ολοκληρώνει τη θητεία του τον Νοέμβριο. Σημειώνω ότι οι κυβερνήσεις άλλαζαν, αλλά ο Καρβούνης έμενε. Υπήρξε ο μακροβιότερος εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα (2010 – 2017) και έζησε από κοντά την μπαρουτοκαπνισμένη μνημονιακή σάγκα. Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι το παρασκήνιο της διαδοχής του είναι έντονο, αλλά δεν είναι της παρούσης…

Ασκήσεις επί χάρτου

Μετά και την ανακοίνωση της Vodafone ότι το εγχείρημα της ηλεκτρονικής ψήφου για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς μεταφέρεται κάπου κοντά στη Δευτέρα Παρουσία, κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για το αίσιο τέλος της διαδικασίας. Στοιχήματα, πάντως, βάζουν εδώ και καιρό και στο μέγαρο Μαξίμου. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι πρόσφατα, σε σχετική χαλαρή συζήτηση υπουργών με τον πρωθυπουργό, έγιναν ασκήσεις επί χάρτου για το ποιος από τους υποψηφίους θα ήταν πιο συμφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ να τερματίσει πρώτος. Δεν μου κάνει εντύπωση που η πρώτη απάντηση ενός εξ αυτών ήταν η Φώφη, καθώς θεωρούν ότι έχει αποδείξει την προτίμησή της σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι πιο τολμηροί απεφάνθησαν ότι θα προτιμούσαν τον Σταύρο Θεοδωράκη, επειδή –να το θέσω ευγενικά– θεωρούν ότι η ποταμίσια φλόγα του θα βάλει φωτιά στο κεντροαριστερό δάσος και θα το κάψει… Εγώ, πάλι, πληροφορούμαι ότι η επίσημη προτίμηση είναι ο Γιώργος Καμίνης. Σημειώνω, πάντως, ότι ο Τσίπρας δεν τοποθετήθηκε.

Aδωνις και «αδωνισμός»

Η αλήθεια είναι ότι οι συχνές παρεμβάσεις του –παντού και για τα πάντα– και η γρήγορη ανέλιξή του στην κομματική ιεραρχία έχουν εξασφαλίσει στον Aδωνι Γεωργιάδη αρκετές αντιπάθειες μεταξύ των συναδέλφων του βουλευτών. Κάποιοι απ’ αυτούς μιλούν ήδη για «αδωνισμό» για να περιγράψουν την κατάσταση έκστασης –συνοδευόμενη από εξαιρετικά υψηλά ντεσιμπέλ– στην οποία περιέρχεται ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. όταν αντιπολιτεύεται τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Μια επανάληψη του φαινομένου θα σημειωθεί σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης των «γαλάζιων» βουλευτών για την πετρελαιοκηλίδα. Εκεί πληροφορούμαι ότι ο Aδωνις θα εμφανιστεί με «βόμβα» στα χέρια. Ελπίζω με τη μορφή ντοκουμέντου και όχι με πραγματική…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή