Γερμανοί ψηφίζουν, Ελληνες αναμένουν

Γερμανοί ψηφίζουν, Ελληνες αναμένουν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες εκτιμήσεις και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία αναδειχθεί τρίτο στις εκλογές της Κυριακής, η εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ενωση και συγκεκριμένα για την Ελλάδα. Το κόμμα της εθνικιστικής Δεξιάς, γνωστό με τα αρχικά AfD, δεν πρόκειται να βρεθεί στην κυβέρνηση, αφού όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει τέτοια συνεργασία· η επιρροή του, όμως, είναι ήδη καθοριστική, ωθώντας το σύνολο της πολιτικής σκηνής της χώρας προς τα δεξιά. Εάν μάλιστα αποσπάσει πάνω από το 12% των ψήφων, κάτι που δεν είναι απίθανο, οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη πιο σοβαρές.

Η γερμανική οικονομία βαίνει καλώς, μόνο σε κρίση δεν βρίσκεται. Το προσφυγικό ζήτημα, επίσης, είναι σε ύφεση, με το σύνολο των κομμάτων να εγκρίνουν σιωπηρά τα φράγματα που ύψωσαν η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και άλλες χώρες. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η προεκλογική εκστρατεία έδειξε ότι ο φόβος και μόνο που προκαλεί ένα κόμμα στα δεξιά των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Αγκελα Μέρκελ και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, αρκεί για να επηρεάσει την οικονομική και προσφυγική πολιτική των άλλων κομμάτων. Εάν το AfD πετύχει τα ποσοστά που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, θα ενισχυθούν οι πιο συντηρητικές φωνές μέσα στο CDU και το CSU, καθώς και ο πιθανός κυβερνητικός συνεταίρος της κ. Μέρκελ, οι Φιλελεύθεροι (FDP). Ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, για να αποσπάσει ψήφους από το κοινό του AfD, εντείνει την αντίθεσή του στη στήριξη της Ελλάδας και θα εμποδίσει οποιαδήποτε απόπειρα να ενισχυθούν οι θεσμοί οικονομικής διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Σκληρότερη γραμμή στο προσφυγικό, αντίθεση στην περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας (και δη με διαγραφή χρέους), καθώς και άρνηση να φανεί ότι γερμανικά χρήματα «δίνονται» στην ενίσχυση της Ευρώπης (πέρα ίσως από την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου), είναι η πιο πιθανή πολιτική της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές – κυρίως αν είναι CDU – FDP. Μόνο επανάληψη του μεγάλου συνασπισμού του CDU με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) ίσως να απέτρεπε χειρότερες προοπτικές για την Ελλάδα. Δυστυχώς για εμάς, όμως, λίγοι στη Γερμανία θέλουν νέο «μεγάλο συνασπισμό». Ολα δείχνουν ότι και με την κ. Μέρκελ να παραμένει στην εξουσία, η πορεία της Ελλάδας, της ίδιας της Ευρώπης, θα είναι δυσκολότερη μετά την Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή