Βρυξέλλες για ομιλία Μέι: Εποικοδομητικό πνεύμα, απαραίτητη περισσότερη σαφήνεια

Βρυξέλλες για ομιλία Μέι: Εποικοδομητικό πνεύμα, απαραίτητη περισσότερη σαφήνεια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «εποικοδομητικό πνεύμα» της σημερινής ομιλίας της Τερέζα Μέι αναφορικά με το Brexit εγκωμίασε σήμερα ο αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος για τιις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται περισσότερη σαφήνεια σε σχέση με ορισμένες από τις διακηρύξεις της.

«Η ομιλία δείχνει μία θέληση να προχωρήσουμε μπροστά, καθώς ο χρόνος που περνά είναι εξαιρετικά σημαντικός», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι «τα λεγόμενα της Βρετανίδας πρωθυπουργού αποτελούν ένα βήμα μπροστά, όμως πρέπει να μεταφραστούν σε μία ξεκάθαρη διαπραγματευτική γραμμή της βρετανικής κυβέρνησης».

Ο Μπαρνιέ στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Μέι δεν αναφέρθηκε επαρκώς στο ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, ένα από τα κύρια ζητήματα που έχουν προκαλέσει αδιέξοδο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με το ευρωπαϊκό μπλοκ. Επιπλέον, αναφορικά με τη δέσμευση της Μέι ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά από το μείωση των μελών της Ένωσης από 28 σε 27, ο Μπαρνιέ δήλωσε ανοιχτός σε περαιτέρω συνομιλίες και διευκρινίσεις. Τέλος, όσον αφορά την πρόταση της Μέι για μία διετή μεταβατική περίοδο μετά την πραγμάτωση του Brexit, όπου η Βρετανία θα αποτελεί ακόμα μέρος της κοινής αγοράς, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα γίνει σχετική συζήτηση, μόνο αφού υπάρξει συμφωνία για τους βασικούς όρους του διαζυγίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι διαπιστώνει «προόδους» και «ανοίγματα» στην ομιλία της Μέι, αλλά ζήτησε και συγκεκριμένες διευκρινίσεις.

«Παρατηρώ προόδους» είπε ο Μακρόν, διευκρινίζοντας ότι αφήνει στον επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ, την «αποκλειστικότητα» των αντιδράσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι θα ήθελε ορισμένες «διευκρινίσεις» όσον αφορά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, τις οικονομικές προϋποθέσεις της εξόδου και το ζήτημα της Ιρλανδίας. «Αν δεν διευκρινιστούν αυτά τα τρία σημεία, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα. Στα δύο από αυτά τα σημεία (…) έγιναν ανοίγματα, επαφίεται στον Μισέλ Μπαρνιέ να μιλήσει για αυτά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή