Χαλκιδική: Υπο μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κασσάνδρα

Χαλκιδική: Υπο μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κασσάνδρα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στις 10:40 το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 25 οχήματα, ενώ το πρωί στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν και δύο ελικόπτερα. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη έντασης ανέμων που να δημιουργεί ανησυχία για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων και επέκτασης του πύρινου μετώπου.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό της Πυροσβεστικής η φωτιά κατέκαψε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η φωτιά έκαψε και δύο σπίτια.

Άγρυπνοι στις αυλές των σπιτιών τους παρέμεναν μέχρι αργά τη νύχτα της Παρασκευής αρκετοί κάτοικοι και ιδιοκτήτες εξοχικών στη Μόλα Καλύβα, στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής, καθώς οι πύρινες «γλώσσες» έφτασαν μέχρι τον οικισμό.

«Ήταν φρίκη. Πάθαμε σοκ. Νιώσαμε εγκλωβισμένοι. Η πρώτη σκέψη ήταν να μαζέψουμε τα απολύτως απαραίτητα σε περίπτωση που θα έπρεπε να εκκενωθεί ο οικισμός» περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πανδώρα Κουγκαριώτου, ιδιοκτήτρια επιχείρησης στην Μόλα Καλύβα, τις πρώτες στιγμές μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Χρηστοφορίδης, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων, ανέφερε ότι μέσα σε μόλις λίγα λεπτά είδε το δάσος να «λαμπαδιάζει» και να «παραδίδεται στις φλόγες». Ο ίδιος επισήμανε ότι τα κουκουνάρια από το πευκοδάσος «έσκαγαν σαν βόμβες δημιουργώντας συνεχώς νέες εστίες φωτιάς». «Χωρίς δεύτερη σκέψη σπεύσαμε με ό,τι μέσα διαθέταμε να βοηθήσουμε στην κατάσβεση», πρόσθεσε.

Με λάστιχα κάτοικοι του οικισμού επιχειρούσαν να βρέξουν τις αυλές των σπιτιών τους, την ίδια ώρα που πυκνοί μαύροι καπνοί κύκλωσαν τον οικισμό και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Στο άκουσμα της μεγάλης φωτιάς αρκετοί ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, που μετά το πέρας της θερινής σεζόν είχαν επιστρέψει στους τόπους μόνιμης διαμονής τους, έσπευσαν στην Μόλα Καλύβα για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Η περιοχή –τουριστικός προορισμός– ακόμη και τώρα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνει ικανοποιητικό αριθμό ξένων επισκεπτών. Για πολλούς εξ αυτών, όπως τόνισαν, η πυρκαγιά ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία, αλλά δεν τους εξώθησε να διακόψουν την παραθέρισή τους.

Άπαντες, ντόπιοι και ξένοι, εξήραν την έγκαιρη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, χωρίς την οποία όπως είπαν η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Από την πρώτη στιγμή δεκάδες πυροσβέστες με υδροφόρα οχήματα μετέβησαν στην φλεγόμενη περιοχή, ενώ τρία αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Εξάλλου, σκαπτικά μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κινητοποιήθηκαν άμεσα συνδράμοντας στο έργο της πυρόσβεσης και αρκετοί ήταν οι εθελοντές που ρίχθηκαν στη μάχη με τις φλόγες.

Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά ερευνώνται εάν και κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για ανθρώπινο παράγοντα. «Εάν επρόκειτο για εμπρησμό, ο υπαίτιος θα πρέπει να εντοπιστεί και να τιμωρηθεί σκληρά» ανέφερε ο βουλγαρικής καταγωγής Γκεόργκι Βίγιατσεφ, που διατηρεί διαμέρισμα στην περιοχή και όπου κάνει κάθε καλοκαίρι τις διακοπές του. Καθώς επέστρεφε το βράδυ στο σπίτι του, προέβλεψε ότι «δύσκολα θα κλείσει μάτι τη νύχτα» και το πιθανότερο είναι «να κοιμηθεί σε βάρδιες με τη σύζυγό του».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή