Μήνυμα Ντάισελμπλουμ προς Αθήνα για επίσπευση της 3ης αξιολόγησης

Μήνυμα Ντάισελμπλουμ προς Αθήνα για επίσπευση της 3ης αξιολόγησης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα αν κάνει τις μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα μπορεί να αφήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα σε 10 μήνες και να αναχρηματοδοτηθεί αυτόνομα από τις αγορές, αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για να τονώσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Η πρώτη επιτυχημένη έκδοση ομολόγων αυτό το καλοκαίρι ήταν ένα καλό σημάδι» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Συγχρόνως, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, στην καθιερωμένη επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο που ενημερώνει για τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, αναφέρει ότι τα θεσμικά όργανα ενημέρωσαν για την κατάσταση στην Ελλάδα και για τον προγραμματισμό της 3ης αξιολόγησης. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε ότι η 3η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και ιδανικά μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή γίνεται εκτενέστατη αναφορά στο θέμα που απασχόλησε το τελευταίο Εurogroup, που δεν ήταν άλλο από τις διώξεις του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδ. Γεωργίου που είναι «επιζήμια για την εμπιστοσύνη στα ελληνικά δημόσια θεσμικά όργανα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup αναμένεται στην Αθήνα την Κυριακή το βράδυ μαζί με τον επικεφαλής του Εuroworking Group Τ. Βίζερ για να συμμετάσχει σε συνέδριο του Economist τη Δευτέρα και Τρίτη, ενώ θα έχει μία σειρά από επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη αλλά και τον κεντρικό τραπεζίτη κ. Στουρνάρα. Το βασικό μήνυμα προς την κυβέρνηση θα είναι η επίσπευση της 3ης αξιολόγησης ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του έτους αλλά αναμένεται να μεταφέρει όχι μόνο την ενόχληση αλλά και τις συνέπειες που θα έχει η καταδίκη του κ. Γεωργίου στην πρόσβαση στις αγορές αλλά και στην εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση.

Η υποδόση των 800 εκατ.

Οσον αφορά την υποδόση των 800 εκατ. που εκκρεμεί και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ο χρόνος μετράει αντίστροφα, καθώς μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ότι έχει απορροφήσει ώς 80% της προηγούμενης δόσης του Ιουλίου. Αν δεν το καταφέρει αυτό η κυβέρνηση, τότε τα 800 εκατομμύρια «χάνονται μέχρι νεωτέρας», καθώς επιστρέφουν πίσω στο πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή