H Fed γυρίζει σελίδα τερματίζοντας την πολιτική φθηνού χρήματος στις ΗΠΑ

H Fed γυρίζει σελίδα τερματίζοντας την πολιτική φθηνού χρήματος στις ΗΠΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εβδομάδα που πέρασε σηματοδοτήθηκε από την ιστορική απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να θέσει τέλος στην περίοδο της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης ως απάντηση στην κρίση του 2007-2008. Τη δεκαετία που ακολούθησε, διοχέτευσε τρισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία, αποσκοπώντας να την αναθερμάνει και να επηρεάσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, κάτι το οποίο γενικώς συνηθίζεται από τις κεντρικές τράπεζες. Παράλληλα η Fed αποδύθηκε σε εκτεταμένες αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων, ευελπιστώντας ότι θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Αυτό, όπως παρατηρούν αναλυτές, ήταν μία κίνηση απελπισίας σε μία δύσκολη περίοδο, με πρώτη διδάξασα την Τράπεζα της Ιαπωνίας το 2001. Σήμερα, οι συνθήκες της οικονομίας στις ΗΠΑ είναι σαφώς καλύτερες. Στελέχη της Fed προβλέπουν ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,1% το 2018. «Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να βελτιώνεται και αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα, η οικονομία αναπτύσσεται από τις αρχές της χρονιάς και θα συνεχίσει την πορεία της αυτή», όπως δήλωσε η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν. «Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι ως προς τις προοπτικές της οικονομίας είναι ισορροπημένοι και παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την πορεία του πληθωρισμού». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η κ. Γέλεν, είναι έτοιμη να επανέλθει με αγορές τίτλων, αν οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν. Δεδομένου ότι η αγορά επί μακρόν προετοιμαζόταν για την αναδίπλωση της Fed, δεν αναμένονται έντονες αντιδράσεις πλέον. Ορισμένοι αναλυτές, βέβαια, εξισώνουν τον αντίκτυπο από τη σταδιακή μείωση του ισολογισμού της τράπεζας κατά 10 δισ. δολάρια τον μήνα με μία αύξηση επιτοκίων και μιλούν για «νέα εποχή της Oμοσπονδιακής Τράπεζας». Η Τζάνετ Γιέλεν, εντούτοις, δεν το βλέπει έτσι, μια και η όλη διαδικασία θα γίνει αργά, προσεκτικά και θα χρειαστεί αρκετά χρόνια.

Αναφορικά με τα επιτόκια, η Fed προβλέπει ακόμα μία αύξησή τους φέτος πριν από την εκπνοή του 2017, ενώ για το 2018 εκτιμά πως θα γίνουν τρεις, το 2019 δύο και μία το 2020. Πάντως, επί του θέματος υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στους κόλπους της. Ορισμένοι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνουν πως δεν είναι τέτοιες οι συνθήκες της αμερικανικής οικονομίας, ώστε να υπαγορεύουν επείγουσα αύξηση επιτοκίων, εφόσον ο πληθωρισμός υποχωρεί. Αλλοι συνάδελφοί τους κάνουν λόγο για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία επιτρέπει να επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας η νομισματική πολιτική και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάντως, η επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό μετατίθεται – αρχικά τα στελέχη της Fed προέβλεπαν ότι θα συμβεί το 2018 και σήμερα μιλούν για το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή