Στόχος ιταλικών και γαλλικών τραπεζών έγινε η Commerzbank

Στόχος ιταλικών και γαλλικών τραπεζών έγινε η Commerzbank

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα μέσω της συγχώνευσης τραπεζών είχε περιοριστεί τα προηγούμενα χρόνια στα εθνικά σύνορα, με τελευταίο παράδειγμα τη διάσωση και συγχώνευση ιταλικών τραπεζών το 2017. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, αυτήν την εβδομάδα προέκυψε ενδιαφέρον για την Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, αρχικά από την ιταλική UniCredit και εν συνεχεία από τη γαλλική BNP Paribas. Πάντοτε υπάρχει και η επιλογή δημιουργίας ενός εθνικού πρωταθλητή, μέσω της συγχώνευσης της Deutsche Bank με την Commerzbank. Κάθε επιλογή έχει οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, η UniCredit, η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα βάσει περιουσιακών στοιχείων, προσέγγισε πρόσφατα τη γερμανική κυβέρνηση και τη βολιδοσκόπησε σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση με την Commerzbank. Το γερμανικό δημόσιο εξακολουθεί να κατέχει το 15% των μετοχών από την εποχή της κρατικής διάσωσης της Commerzbank. Η UniCredit πρότεινε συγχώνευση με την Commerzbank μέσω ανταλλαγής μετοχών, όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ιταλικής τράπεζας το 2019. «Η UniCredit έχει έρθει σε επαφή με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών», είπε μια πηγή στο Reuters, προσθέτοντας πως το Βερολίνο εξετάζει το ζήτημα της πώλησης, ενώ, αντίθετα, η διοίκηση της Commerzbank δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. Την Πέμπτη, το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche δημοσίευσε πληροφορία, σύμφωνα με την οποία η γερμανική κυβέρνηση θα προτιμούσε τη συγχώνευση της Commerzbank με την BNP Paribas, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας. Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση μετατίθεται για μετά τις σημερινές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η UniCredit, με κεφαλαιοποίηση 39,9 δισ. ευρώ, έχει αρκετούς λόγους να επιζητεί τη συγχώνευσή της με την Commerzbank, η κεφαλαιοποίηση της οποίας είναι μόλις 14 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Commerzbank εξακολουθεί να είναι πολύ φθηνή, καθώς διαπραγματεύεται στο ήμισυ της λογιστικής της αξίας. Η γερμανική τράπεζα έχει περίπου το 8% της γερμανικής αγοράς, ενώ η γερμανική θυγατρική της Unicredit, η HypoVereinsbank, το 2,6%. Η συγχώνευσή τους θα απειλούσε την πρωτοκαθεδρία των Deutsche Bank-Postbank στη γερμανική αγορά. Επιπλέον θα προέκυπτε σημαντική εξοικονόμηση για το νέο σχήμα, δεδομένου ότι υπάρχει επικάλυψη των υποκαταστημάτων των δύο τραπεζών σε ποσοστό 20% με 30%, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Ακόμη και αν προέκυπτε εξοικονόμηση μόνο 10% του λειτουργικού κόστους, οι συνέργειες θα ήταν 1 δισ. ευρώ (7 δισ. ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας). Φυσικά υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Το Βερολίνο φαίνεται να προτιμάει τη συμφωνία με τη γαλλική BNP Paribas, η οποία έχει πολύ μικρότερη παρουσία στη Γερμανία, εν μέρει διότι δεν θα οδηγούσε σε τόσες απολύσεις. Ωστόσο, ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους ίσως να μην είναι τόσο ελκυστική η συγχώνευση για τη γαλλική τράπεζα. Οι συνέργειες θα είναι πολύ μικρότερες, ενώ ενδέχεται να αυξηθεί η συστημική της σημασία και μαζί η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση. Τέλος, πάντοτε υπάρχει η λύση της δημιουργίας ενός εθνικού πρωταθλητή, μέσω της συγχώνευσης Deutsche Bank και Commerzbank, συγχώνευση που θα οδηγούσε σε σημαντικότερη εξοικονόμηση από τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή