Μάχη εμπορικών ομίλων για να ανοίγουν περισσότερες Κυριακές

Μάχη εμπορικών ομίλων για να ανοίγουν περισσότερες Κυριακές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων περισσότερες Κυριακές τον χρόνο, από τις οκτώ που επιτρέπεται σήμερα, εμφανίζονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που τα διαχειρίζονται. Η αρχή έγινε με τη McArthurGlen, η οποία διαχειρίζεται το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα και ήδη απέστειλε «προειδοποιητική» επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ζητώντας αλλαγές στην πρόσφατη νομοθεσία. Ωστόσο, αν δεν υπάρξουν εκείνες οι τροποποιήσεις που θα ικανοποιούν τις εταιρείες οι οποίες θεωρούν ότι υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό, με τη «βούλα» της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται οι αντιδράσεις να κλιμακωθούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη και με δημοσιοποίηση της δυσαρέσκειας και από άλλους θιγόμενους.

Οι όμιλοι έχουν καταστήσει γνωστές τις προθέσεις τους εδώ και περίπου δύο εβδομάδες σε συνάντηση που είχαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, ο οποίος συχνά αναλαμβάνει τον ρόλο του «διαμεσολαβητή» ανάμεσα στους επιχειρηματίες και το Μέγαρο Μαξίμου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η σχετική ενημέρωση και προς τους δανειστές. Πρώτον, διότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις θεωρούν συνυπεύθυνους τους θεσμούς για την τελική μορφή που έλαβε η νομοθεσία για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Δεύτερον, διότι εκτιμούν ότι μπορεί να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις του από τις 20 Ιουλίου. Στην έκθεσή του μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης υποστηρίζει ότι η ρύθμιση για τις Κυριακές υπολείπεται της σύστασης που είχε γίνει στην πρώτη εργαλειοθήκη ανταγωνισμού του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι από τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου έχουν αποκλεισθεί πέραν του McArthurGlen Athens και τα περισσότερα μεγάλα εμπορικά κέντρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη (π.χ., The Mall Athens και Golden Hall στο Μαρούσι, Smart Park στα Σπάτα, Athens Metro Mall στον Αγιο Δημήτριο, Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη).

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι όποιες προσφυγές κατά της υπουργικής απόφασης για τις Κυριακές πρέπει να κατατεθούν έως τις 6 Οκτωβρίου 2017. Οι ίδιοι επισημαίνουν την πιθανότητα παραπομπής του ζητήματος ακόμη και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Στις 24 Οκτωβρίου, εξάλλου, έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που έχουν καταθέσει κατά της υπουργικής απόφασης η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, που αντιδρούν για τον αντίθετο λόγο, την επέκταση δηλαδή του μέτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή