Φόβοι για θερμό επεισόδιο μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας

Φόβοι για θερμό επεισόδιο μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρότερος από κάθε άλλη φορά διαγράφεται ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου, με άμεση εμπλοκή αμερικανικών και ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Συρία. Η ανησυχία επικεντρώνεται στην περιοχή γύρω από την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, όπου το Ισλαμικό Κράτος δίνει μάχες οπισθοφυλακών σε δύο μέτωπα: από τη μια πλευρά, με τον κυβερνητικό στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, που υποστηρίζεται από την αεροπορία και άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και από την άλλη με τις υπό κουρδικό έλεγχο «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), στις γραμμές των οποίων μάχονται και Αμερικανοί κομάντος.

Το βράδυ της Πέμπτης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι δυνάμεις των SDF στις οποίες περιλαμβάνονταν και Αμερικανοί στρατιώτες, πήραν θέσεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και σε δύο περιπτώσεις άνοιξαν πυρ εναντίον των συριακών στρατευμάτων τα οποία, όπως αναγνώρισε η Μόσχα, υποβοηθούνταν από ρωσικές ειδικές δυνάμεις. «Εάν επαναληφθεί κάτι τέτοιο θα τους καταστρέψουμε κάνοντας χρήση όλων των αναγκαίων μέσων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Χαρακτηριστική της ανησυχίας για πιθανό «ατύχημα» ήταν η εσπευσμένη συνάντηση Αμερικανού και Ρώσου στρατηγού, οι οποίοι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, «συζήτησαν πρόσωπο με πρόσωπο, έβαλαν κάτω τους χάρτες και τα γραφήματα», ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπλοκής.

Το περασμένο Σάββατο, οι SDF κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβάρδισε θέσεις τους γύρω από το Ντέιρ αλ Ζορ, πράγμα που η Μόσχα αρνήθηκε. Από την πλευρά της, η Ρωσία κατηγόρησε την περασμένη Τετάρτη τις ΗΠΑ ότι υποκίνησαν μέσω κατασκόπων τους επίθεση τζιχαντιστών για να ανακόψουν την προέλαση του συριακού στρατού στο Ντέιρ αλ Ζορ. Η πόλη και η γύρω περιοχή αποτελούν πολύτιμο έπαθλο για όλα τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, κυρίως λόγω πετρελαίου και άλλων ορυκτών πόρων. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία και στο Ισραήλ. Η ιστοσελίδα Debka αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από πολλές περιοχές της ανατολικής Συρίας κάτω από την πίεση των Ρώσων και ότι το κενό καλύφθηκε από σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. Το γενικό επιτελείο του Ισραήλ ήδη απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Τεχεράνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή