Γιάννης Μπουτάρης: Οι δήμοι να αποφασίζουν το ωράριο

Γιάννης Μπουτάρης: Οι δήμοι να αποφασίζουν το ωράριο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mεγαλύτερη αυτονομία στους δήμους να αποφασίζουν «τα του οίκου τους» ζητεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Μιλώντας στην «Κ», θέτει πρώτη φορά το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σε άλλη βάση. «Το ωράριο που ισχύει αυτή τη στιγμή είναι απαρχαιωμένο και ταλαιπωρεί τους εργαζομένους. Γιατί τα καταστήματα να μη λειτουργούν με συνεχόμενο ωράριο 9 – 5 ή 10 – 6; Επίσης, θα μπορούσαν να μην ανοίγουν το πρωινό της Δευτέρας ώστε να “συμπληρώνουν” οι εργαζόμενοι το Σαββατοκύριακο», τονίζει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, δεν χρειάζεται να ισχύει το ίδιο ωράριο σε όλη την επικράτεια, αλλά να διαμορφώνεται σε τοπικό επίπεδο. «Ο κάθε δήμος μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής», προτείνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, «τόσο για το ωράριο όσο και για το πόσες και ποιες Κυριακές θα ανοίγουν τα καταστήματα».

Οσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και την αντίδραση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ο δήμαρχος έχει διαφορετική άποψη. «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη μεταφορά των χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας, λόγω του μεγαλύτερου επιτοκίου, “έβγαλε” 300.000 ευρώ. Μπορείς να εκταμιεύσεις χρήματα όποτε τα χρειάζεσαι, αρκεί να κάνεις αίτημα 15 μέρες νωρίτερα», επισημαίνει. Ωστόσο διευκρινίζει ότι η εκτελεστική επιτροπή του δήμου θα συνεδριάσει εκτάκτως, ώστε να αποφασιστεί τι στάση θα κρατήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, αποφάσισε να μην εφαρμόσει την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών (σε εφαρμογή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, η οποία βρίσκεται ακόμα σε ισχύ) για τη μεταφορά όλων των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την καταβολή των χρημάτων των συμβασιούχων στην καθαριότητα, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούλιο. Πρόκειται για τους συμβασιούχους που απολύθηκαν και επαναπροσλήφθηκαν με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον σκόπελο της απαγόρευσης παράτασης των συμβάσεων πέραν του ορίου των 24 μηνών. Ωστόσο, η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρμόδια για τον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν έχει εγκρίνει ακόμα έγκριση τα εντάλματα πληρωμής. Το θέμα ειδικά για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς διαθέτει 740 συμβασιούχους, 98% των οποίων εργάζονται στην καθαριότητα.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου κ. Γιάννα Αγγελίδου, μιλώντας στην «Κ», εκφράζει την αισιοδοξία της ότι σύντομα το πρόβλημα θα επιλυθεί, προσθέτοντας ότι ο δήμος έχει δώσει όλες τις αναγκαίες διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από την επίτροπο.

«Με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ποτέ δεν μπορείς να προεξοφλήσεις την κατάληξη αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, δεδομένου ότι από όλες τις πλευρές υπάρχει ευαισθησία σε σχέση με την καταβολή των χρημάτων στους ανθρώπους που εργάζονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή