Δουλειές με «φούντες» στα Εξάρχεια

Δουλειές με «φούντες» στα Εξάρχεια

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ομως Φλαμπουράρη, η μποέμ ζωή στα στενάκια του Στρέφη, εκτός από παρελθόν είναι πλέον και επικίνδυνη. Πόσο λίγοι αποδείχτηκαν οι μπάτσοι της φρουράς σου που, απασχολημένοι με τα smart phones τους, είδαν το υπηρεσιακό τους Citroen να γίνεται φλαμπέ. Δήλωσες πως δεν σκοπεύεις να φύγεις από τον Στρέφη. Ναι, μπορεί και να το κάνεις. Αλλά στη Βουλγαροκτόνου βάλε ΜΑΤ, βάλε ΕΚΑΜ, βάλε κάμερες, βάλε συρματοπλέγματα. Θα ξανάρθουμε…».

Πρόκειται για απόσπασμα της προκήρυξης ανάληψης ευθύνης για την καταδρομική επίθεση με μολότοφ –την πιο σφοδρή απ’ όσες εκδηλώθηκαν την τελευταία διετία– στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια, την 29η Ιανουαρίου 2016. Ηταν μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα όταν οι κουκουλοφόροι αιφνιδίασαν τη φρουρά του υπουργού εκτοξεύοντας περισσότερες από δέκα βόμβες μολότοφ στην είσοδο του σπιτιού. Δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα απέξω, το ένα ανήκε στην Ασφάλεια και το δεύτερο στον γιο του υπουργού, τυλίχθηκαν στις φλόγες, ένας αστυνομικός με πολιτικά τραυματίστηκε στο χέρι, ενώ ζημιές από τη φωτιά υπέστησαν τα παραθυρόφυλλα στο ισόγειο της μονοκατοικίας.

Η ταυτοποίηση

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε την επίθεση «δολοφονική» και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε επιτακτικά από την Ασφάλεια Αττικής να εντοπίσει τους δράστες. Η έρευνα (ανετέθη στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας) ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και ολοκληρώθηκε μετά ενάμιση χρόνο, τη 12η Σεπτεμβρίου 2017.

Σε αυτό το διάστημα, η ΕΛ.ΑΣ. πέτυχε την ταυτοποίηση νεαρών που μετείχαν σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας (όχι όμως και στην επίθεση στο σπίτι του κ. Φλαμπουράρη) και αποκάλυψε συμμετοχή νεαρών αντιεξουσιαστών σε ομάδες Ελλήνων και αλλοδαπών, που διακινούν ναρκωτικά –κυρίως χασίς– στα Εξάρχεια, στην Ομόνοια, στους Αμπελοκήπους και αλλού. Το χρονικό της έρευνας φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Κ».

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, η Κρατική Ασφάλεια προχώρησε τον Μάρτιο του 2016 σε άρση τηλεφωνικού απορρήτου και κατέγραψε τα κινητά τηλέφωνα που λειτουργούσαν κοντά στο σπίτι του υπουργού το κρίσιμο διάστημα πριν και μετά την καταδρομική επίθεση.

Από το σύνολο των τηλεφωνικών συνδέσεων που καταγράφηκαν, εννέα διαπιστώθηκε ότι ανήκαν σε άτομα που είχαν στο παρελθόν απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ. για συμμετοχή τους σε δράσεις του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου. Η μία απ’ αυτές τις τηλεφωνικές συνδέσεις ήταν καταχωρισμένη σε νεαρό, ηλικίας 27 ετών, που συχνάζει στην πλατεία Εξαρχείων και το 2014 είχε προσαχθεί ως ύποπτος για συμμετοχή σε επεισόδια στο Πολυτεχνείο. Δίχως να το γνωρίζει μάλιστα, ο νεαρός λειτούργησε σαν «δούρειος ίππος» για την αστυνομία, καθώς μέσω του δικτύου επαφών του η Ασφάλεια πέτυχε να εξαρθρώσει δύο κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια.

Η δράση του πρώτου απ’ αυτά ήρθε στο φως τον Ιούλιο του 2016, με τη σύλληψη από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών 14 ατόμων (Ελλήνων, Αλβανών και ενός Πολωνού). Κατηγορήθηκαν ότι «έσπρωχναν» χασίς στην πλατεία Εξαρχείων, στον λόφο Στρέφη, τον πεζόδρομο της οδού Μεσολογγίου και στην περιοχή πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού, στα Εξάρχεια. Σε δικαστικά έγγραφα επισημαίνεται ότι ο 27χρονος διατηρούσε φιλικές σχέσεις και είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα «αρχηγικά» μέλη της σπείρας.

Η δεύτερη ομάδα διακίνησης εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας την περασμένη Τρίτη και ενώ η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει –με νέα βουλεύματα του Δικαστικού Συμβουλίου– σε συμπληρωματική άρση απορρήτου για ακόμα έξι «ύποπτα» κινητά τηλέφωνα. Ηταν καταχωρισμένα σε (πιθανόν) ανύπαρκτα άτομα ασιατικής καταγωγής και χρησιμοποιούνταν από Ελληνες και Αλβανούς.

Εφοδος και συλλήψεις

Καταγράφηκαν συνομιλίες τους για εμπόριο ναρκωτικών, και το απόγευμα της 12ης Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε να γίνει έφοδος στα σπίτια τους με όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για κατοχή και καλλιέργεια μικροποσότητας χασίς συνελήφθησαν ένας Ελληνας και ένας Νιγηριανός, ενώ στα σπίτια των υπόλοιπων τριών δεν βρέθηκε το παραμικρό. Ο 27χρονος που –άθελά του είχε λειτουργήσει ως «οδηγός» της έρευνας– δεν εντοπίστηκε.

Στην ίδια δικογραφία, για προμήθεια ναρκωτικών κατηγορούνται ακόμα 45 άτομα. Πέντε απ’ αυτά έχουν «φάκελο» στην Ασφάλεια καθώς κατηγορήθηκαν στο παρελθόν για συμμετοχή σε επεισόδια και εμπρησμούς στα Εξάρχεια, ενώ μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ένας από τους 394 συλληφθέντες από την εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο το μακρινό πλέον 1996.

Τέλος, από την παρακολούθηση των εννέα κινητών τηλεφώνων που εξέπεμπαν κοντά στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη, η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εξιχνιάσει ακόμα δύο υποθέσεις που –το προηγούμενο διάστημα– είχαν απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη: ταυτοποίησε τους νεαρούς που είχαν μετάσχει στον εμπρησμό της ελληνικής σημαίας στα επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο (17 Νοεμβρίου 2016) και στις φθορές ακυρωτικών μηχανημάτων στο μετρό της Ομόνοιας τον Μάιο του 2017.

Και στις δύο περιπτώσεις, πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να έχει διαδραματίσει 21χρονος αντιεξουσιαστής, με «πλούσια» δράση στα Εξάρχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή