Η FIFA προσπαθεί, η διαιτησία αδυνατεί

Η FIFA προσπαθεί, η διαιτησία αδυνατεί

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος στόχος της FIFA και της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού, είναι η βελτίωση της εικόνας της ελληνικής διαιτησίας στο ποδόσφαιρο. Από τον περασμένο Νοέμβριο η διαιτησία βρίσκεται υπό την προστασία της FIFA. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά κομμάτια συμφωνίας FIFA – Βασιλειάδη, ώστε ο τελευταίος να αλλάξει τη γραμμή της κυβέρνησης ως προς το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ.

Η προσπάθεια απογαλακτισμού με την εκάστοτε διοίκηση της ΕΠΟ έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί ο διορισμός του Βίτορ Περέιρα από τη FIFA ως επικεφαλής της ΚΕΔ. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν (π.χ. περίπτωση Ντάλας κ.ά.), είναι ότι ο Περέιρα λογοδοτεί στη FIFA και όχι στην ΕΠΟ. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η μεγαλύτερη ίσως εκκαθάριση στην ιστορία που έγινε τον περασμένο Αύγουστο στον πίνακα διαιτητών Σούπερ Λίγκας, εκτός του οποίου τέθηκαν συνολικά 16 διαιτητές, ήτοι το 50%. Από την άλλη πλευρά, ούτε το θεσμικό πλαίσιο προώθησης και αξιολόγησης των διαιτητών άλλαξε ώστε να υπάρχει διαφάνεια, έλεγχος και όσο το δυνατόν αντικειμενικότερο σύστημα, ούτε οι «διαιτητικές καινοτομίες» υιοθετήθηκαν.

Τόσο το κοστοβόρο και απαιτητικό video assistant referee (VAR) που λειτουργεί πειραματικά όσο και το πιο «προσιτό» σύστημα με τους δύο πρόσθετους βοηθούς, σκόνταψαν στα επιπλέον έξοδα που θα δημιουργηθούν σε μια λίγκα και μια ομοσπονδία που ακόμα χρωστούν μισό εκατομμύριο στους διαιτητές για τους αγώνες του περυσινού πρωταθλήματος.

Οι κακές διαιτησίες στους αγώνες της 4ης αγωνιστικής δημιούργησαν την πρώτη μεγάλη κρίση. Ο Ολυμπιακός διαμαρτύρεται συνεχώς προς όλους και με όλους τους τόνους, ο Παναθηναϊκός στέλνει επιστολές δυσαρέσκειας, ενώ ο ΠΑΟΚ ζητεί την έλευση του VAR και των πρόσθετων βοηθών.

Το μέλλον θα δείξει αν το επόμενο βήμα της διαιτησίας θα είναι μετέωρο ή σταθερό προς μια νέα εποχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή