«Βαρυχειμωνιά» στη ΔΟΕ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μορφή… Ψυχρού Πολέμου δείχνει να υπάρχει στους κόλπους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η αφορμή είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά κάτω από τον μανδύα του ντόπινγκ ενδέχεται να κρύβονται πολλές άλλες αιτίες.

Αυτή τη φορά τη… σκυτάλη του «πολέμου» πήραν οι εθνικές υπηρεσίες αντιντόπινγκ. Δεκαεπτά οργανισμοί ζήτησαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της 131ης Συνόδου, να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Ρωσίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου στην πόλη Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται, όπως ήταν αναμενόμενο, ο αμερικανικός, ενώ εντύπωση προκαλεί η συμμετοχή του βρετανικού. Και αυτό γιατί μέχρι τώρα οι Βρετανοί δεν είχαν ζητήσει αποπομπή των Ρώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς.

Η ομάδα των οργανισμών αντιντόπινγκ κατηγόρησε τους ανθρώπους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για «παράλειψη καθήκοντος» και τόνισε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στους Χειμερινούς του 2018 ενδέχεται να απειλήσει το μέλλον του Ολυμπιακού Κινήματος. Κατηγόρησε, επίσης, τους «αθανάτους» ότι δεν έχουν κάνει αρκετά σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση και τη δίωξη αθλητών και παραγόντων που εμπλέκονται στην έκθεση Μακλάρεν.

Οι άνθρωποι της ΔΟΕ βρίσκονται σε δύσκολη θέση, διότι η Ρωσία αποτελεί μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις στον χώρο των χειμερινών αθλημάτων – και, φυσικά, το «αντίπαλον δέος» για τις ΗΠΑ. Η απουσία αθλητών της από τη διοργάνωση θα μειώσει το ενδιαφέρον και τον ανταγωνισμό, καθώς διαθέτει πολλούς «χειμερινούς αθλητές-σταρ».

Τι θα κάνει η ΔΟΕ σε αυτή την περίπτωση; Κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφέρει την… καυτή πατάτα στις παγκόσμιες ομοσπονδίες. Και εκεί θα αρχίσει νέος… Ψυχρός Πόλεμος. Κάθε ομοσπονδία θα μετρήσει τις συμμαχίες της και θα δει εάν τη συμφέρει, από «πολιτικής άποψης», να αποκλείσει αθλητές που της φέρνουν έσοδα από διαφημίσεις και χορηγίες. Από την άλλη πλευρά, σε πολλές από τις ηγεσίες των χειμερινών παγκόσμιων ομοσπονδιών υπάρχουν Ρώσοι ή φιλορώσοι παράγοντες. Και όπως είναι λογικό, θα δυσκολευθούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τον αποκλεισμό των αθλητών τους.

Ισως, από την άλλη πλευρά, η ΔΟΕ να προτιμήσει μια… σολομώντεια λύση. Θα μπορούσε να απαγορεύσει τη συμμετοχή αθλητών που έχει εμπλακεί το όνομά τους για χρήση απαγορευμένων ουσιών στην έκθεση Μακλάρεν, σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση στο Σότσι (2014). Ή να ζητήσει από τη ρωσική ολυμπιακή επιτροπή να πληρώσει ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο προκειμένου να αγωνιστούν οι Ρώσοι στην Ν. Κορέα.

Το θέμα της συμμετοχής Ρώσων στους Ολυμπιακούς αποτελεί… πονοκέφαλο για τους «αθανάτους», όχι όμως και τα αθλήματα που θα μπουν ή θα βγουν στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Οπως όλα δείχνουν, η… ολυμπιακή πασαρέλα των καράτε, σκέιτμπορντ, αναρρίχηση και σερφ θα είναι πρόσκαιρη, αφού το Παρίσι είχε καταθέσει την πρότασή του για τη διοργάνωση του 2024 βασισμένο στα αθλήματα του 2016 και οι Γάλλοι δεν φέρονται διατεθειμένοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την κατασκευή σταδίων για αθλήματα που, σε σχέση με τα υπόλοιπα, δεν χαίρουν ευρείας αποδοχής.

Προς την έξοδο η άρση βαρών

Μακριά από τα ολυμπιακά ταπί του Παρισιού (2024) ενδέχεται να βρεθεί η άρση βαρών. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι προβληματισμένη από τα δεκάδες θετικά δείγματα χρήσης απαγορευμένων ουσιών, καθώς το άθλημα έχει αναδειχθεί σε… χρυσό Ολυμπιονίκη του ντόπινγκ στις διοργανώσεις του 2008 και του 2012.

Στην 131η σύνοδο της ΔΟΕ που πραγματοποιήθηκε στο Περού, οι «αθάνατοι» γνωστοποίησαν στους ιθύνοντες της παγκόσμιας ομοσπονδίας (IWF) ότι το άθλημα βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τη ΔΟΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) και τον Δεκέμβριο θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσει να συμπεριλαμβάνεται στο ολυμπιακό πρόγραμμα. «Μόνο εάν η άρση βαρών εναρμονιστεί με τον κώδικα της WADA θα παραμείνει στους Ολυμπιακούς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. Σχεδόν τα μισά από τα 106 θετικά δείγματα επανελέγχων του 2008 και του 2012 προέρχονταν από αρσιβαρίστες. Μάλιστα, ο Ντένις Οσβαλντ, μέλος της ΔΟΕ, δήλωσε: «Tο 80% των θετικών δειγμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων προέρχεται από την άρση βαρών και τον στίβο».

Ο Τάμας Αγιάν, πρόεδρος της IWF, προκειμένου να πείσει τη ΔΟΕ ότι το άθλημά του είναι «καθαρό», ενδέχεται να προχωρήσει σε αποκλεισμό χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή