Τρία σύννεφα πάνω από το Μαξίμου

Τρία σύννεφα πάνω από το Μαξίμου

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία μεγάλα σύννεφα πλανώνται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φέρεται να εκμυστηρεύεται σε συνομιλητές του ότι, ενόψει των εξελίξεων των επόμενων μηνών, κατά κύριο λόγο τον προβληματίζουν «οι τράπεζες, η πορεία των εσόδων και οι επενδύσεις».

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις μεταβλητές, η κάθε μία εκ των οποίων μπορεί να ανατρέψει πλήρως τον οδικό χάρτη που έχει διαμορφώσει για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Σε σχέση με τις τράπεζες, το μεγάλο «αγκάθι» είναι η επιμονή του ΔΝΤ για έλεγχο της κεφαλαιακής τους επάρκειας, όχι με βάση τα πρότυπα και στον χρόνο που προγραμματίζει τα stress tests η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά νωρίτερα. Η Αθήνα επί του παρόντος αρνείται και έχει ως σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά εκ των πραγμάτων –στο παρασκήνιο– και τα μεγάλα funds που έχουν τοποθετηθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ομως, το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται πως μπορεί να περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση εάν το ΔΝΤ, όπως διαφαίνεται, επιμείνει στους ελέγχους, καθώς η Ευρωζώνη τού έχει εκχωρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παρενέργειες

Η κυβέρνηση, βεβαίως, υπογραμμίζει πως μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές, με συνομιλητές του κ. Τσίπρα να αναφέρουν πως είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε οποιονδήποτε έλεγχο. Εξάλλου, νέα ανακεφαλαιοποίηση ενέχει τον κίνδυνο bail in. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν παράταση στη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ θα προκαλέσει παρενέργειες στην ελληνική οικονομία. Ηδη, η ανακίνηση του θέματος έχει επιπτώσεις στην τιμή των τραπεζικών μετοχών και συνολικότερα στο Χρηματιστήριο. Επίσης, εκφράζονται φόβοι ότι η διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα επί μακρόν θα κλονίσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, όταν αυτή έχει αρχίσει να ανακτάται σταδιακά μετά τη μεγάλη περιπέτεια των capital controls. Tέλος, μια εικόνα αστάθειας στον τραπεζικό τομέα εκ των πραγμάτων λειτουργεί αρνητικά και για τους πιθανούς επενδυτές.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, προβληματισμός επικρατεί και για την πορεία των εσόδων μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του Αυγούστου. Η κυβέρνηση, βεβαίως, αποδίδει την κάμψη στο γεγονός ότι η πρώτη δόση καταβολής του ΕΝΦΙΑ μετατέθηκε για το τέλος Σεπτεμβρίου. Ομως, στο παρασκήνιο επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να έχει επέλθει πλέον «κόπωση» των φορολογουμένων που θα καταγραφεί με μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες, όταν πέραν του ΕΝΦΙΑ εκκρεμούν οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας.

Τέλος, ανησυχητικά είναι τα νέα και στο μέτωπο των επενδύσεων, στο οποίο εστιάζει πλέον ο κ. Τσίπρας, όπως προκύπτει και από την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Οι Σκουριές βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, παρότι η Eldorado Gold ανακοίνωσε πως «παγώνει» προσωρινά την απόφαση αναστολής των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.

Για το Ελληνικό

Eπίσης, για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό. Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του ΚΑΣ, στις οποίες ετέθη θέμα χαρακτηρισμού της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου ως αρχαιολογικής ζώνης, δεν ελήφθη απόφαση, ύστερα από κυβερνητική παρέμβαση που κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μη διακινδυνευθεί το οριστικό ναυάγιο της επένδυσης.

Τον προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου επιτείνει το γεγονός ότι το σκηνικό και στην εσωτερική πολιτική σκακιέρα δεν είναι ανέφελο. Πέραν της αυριανής σύγκρουσης στη Βουλή στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου, ο κ. Τσίπρας πρέπει να διαχειριστεί ευρύτερα τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η απόφαση Ν.Δ. και ΔΗΣΥ να μη στηρίζουν πλέον νομοσχέδια στα οποία καταγράφεται διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων αφαιρεί από τον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να προωθεί ρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο, έχοντας ως δεδομένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επίσης, ο πρωθυπουργός έχει «εγκλωβιστεί» με τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, ο οποίος, αφού παρέμεινε τις πρώτες ημέρες μετά την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, είναι αδύνατον πλέον να απομακρυνθεί χωρίς αυτό να ερμηνευθεί ως προσωπική ήττα του ίδιου του κ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή