Brexit: Μεταβατική περίοδος 2 ετών και 20 δισ. ευρώ

Brexit: Μεταβατική περίοδος 2 ετών και 20 δισ. ευρώ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ. Τις προτάσεις της κυβέρνησής της για μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάρτιο του 2019 παρουσίασε χθες στην πολυαναμενόμενη ομιλία της στη Φλωρεντία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η κ. Μέι δεσμεύθηκε ότι η Βρετανία θα παραμείνει «ο ισχυρότερος φίλος και εταίρος» της Ε.Ε. μετά το Brexit, υπογραμμίζοντας ότι το Λονδίνο θα επωμισθεί «το μερίδιο που του αναλογεί» από τον προϋπολογισμό της Ενωσης μετά την έξοδο της Βρετανίας.

Η συμφωνία που προτείνει η κ. Μέι μπορεί να περιλαμβάνει την καταβολή 20 δισ. ευρώ από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες για τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών μετά το 2019. Η Βρετανή πρωθυπουργός πρότεινε επίσης «μία τολμηρή στρατηγική συμφωνία» με στόχο τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να «σταθεί εμπόδιο» στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περαιτέρω ενσωμάτωση, όπως έχουν εκτεθεί από τον Ζον-Κλοντ Γιούνκερ.

Η κ. Μέι προειδοποίησε ότι εάν η περίπλοκη διαπραγμάτευση για την έξοδο της χώρας της από την Ενωση αποτύχει, «οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι αντίπαλοι της δημοκρατίας, του φιλελευθερισμού και του ελεύθερου εμπορίου».

Τη Δευτέρα ξανά

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αναμένεται να επαναληφθούν τη Δευτέρα, αν και μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει γύρω από τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε μετά την έξοδο της χώρας από την Ενωση, για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών και για το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας. Οι παραχωρήσεις της κ. Μέι, όμως, δεν αναμένεται να ικανοποιήσουν τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές, όπως τον Μισέλ Μπαρνιέ, οι οποίοι επιμένουν ότι το Λονδίνο μένει ακόμη να υιοθετήσει αποφασιστικά βήματα για την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης.

Η κ. Μέι εγκαινίασε την ομιλία της λέγοντας ότι το Brexit «αποτελεί μία κρίσιμη στιγμή στην εξέλιξη της σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», για να προσθέσει: «Εάν παραμείνουμε ανοιχτοί σε νέους τρόπους σκέψης και νέες δυνατότητες, θα είμαστε ικανοί να διαμορφώσουμε ένα πιο λαμπρό και καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς».

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Βρετανών ψηφοφόρων, η Τερέζα Μέι είπε: «Αντιμετωπίζω το μέλλον με αισιοδοξία και πιστεύω ότι αν αξιοποιήσουμε τη στιγμή αυτή για να αλλάξουμε, όχι μόνο τη σχέση μας με την Ευρώπη, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας στη χώρα μας, η συγκυρία αυτή θα αποδειχθεί ιστορική».

Επίδειξη ενότητας

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κ. Μέι σε αναγεννησιακή εκκλησία του 14ου αιώνα, μέλη του υπουργικού της συμβουλίου προχώρησαν σε επίδειξη ενότητας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, να κάθεται στην πρώτη σειρά, δύο ημέρες μετά την αυστηρή κριτική που άσκησε στην πολιτική του προϊστάμενο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή