ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Σεισμική δόνηση στην Β. Κορέα ξυπνά φόβους για νέα πυρηνική δοκιμή

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σεισμική δόνηση 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Β. Κορέας κατέγραψε το Σάββατο η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, κάνοντας λόγο για «πιθανή έκρηξη».

Η υπηρεσία, όπως ανακοίνωσε στον επίσημο ιστότοπό της εντόπισε την δόνηση στις  08.30 ώρα Γκρίνουιτς, σε μηδενικό βάθος, ενισχύοντας τα σενάρια πως πρόκειται για άλλη μια πυρηνική δοκιμή από την Β. Κορέα.

Την πιθανότητα αυτή ενισχύει το γεγονός πως ο σεισμός εντοπίζεται κοντά στην περιοχή που είχαν πραγματοποιηθεί οι προηγούμενες δόκιμες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας από την πλευρά της, ωστόσο, έκανε γνωστό πως θα προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση της φύσης της συγκεκριμένης δόνησης καθώς η αρχική της εκτίμηση ήταν πως επρόκειτο για απλό σεισμό.

Ο Οργανισμός για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε δύο σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Κορέα, αλλά που όπως αναφέρει δεν οφείλονταν σε εκρήξεις.

«Δύο # Σεισμοί! Στις 0829UTC & ένας πολύ μικρότερος @ 0443UTC απίθανο να προκλήθηκαν από έκρηξη! ", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της στο Twitter η εκτελεστική γραμματέας του CTBTO Λασίνα Ζέρμπο.

Eπιπλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Λασίνα Ζέρμπο, η σεισμική δόνηση είναι κατά πάσα πιθανότητα ένας απλός μετασεισμός της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποιήσε στις 3 Σεπτεμβρίου η Πιονγιάνγκ.

«Η πιθανότερη υπόθεση αυτή τη στιγμή είναι ότι πρόκειται για μία συνέπεια προηγούμενου μεγάλης ισχύος γεγονότος που μπορεί να έχει ακόμη επιπτώσεις στη ζώνη κρούσης», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Aναφορικά με τη δόνηση τοποθετήθηκε και η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS), ανακοινώνοντας σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν ο σεισμός οφειλόταν σε έκρηξη ή ήταν απλώς ένα φυσικό φαινόμενο.

Το USGS επιβεβαίωσε επίσης ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 22 χλμ ανατολικά-βορειοανατολικά του Σουνγκτζιμπέγκαμ, κοντά στη βασική περιοχή πυρηνικών δοκιμών του απομονωμένου βορειοκορεατικού κράτους. 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ