Μνημόνιο συνεργασίας για τον πολιτισμό υπέγραψε η Κονιόρδου στην Κίνα

Μνημόνιο συνεργασίας για τον πολιτισμό υπέγραψε η Κονιόρδου στην Κίνα

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με σημαντικά αποτελέσματα και νέα δυναμική για το μέλλον ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Κίνα (Σαγκάη, Ντουνχουάνγκ, Πεκίνο, 17-24 Σεπτεμβρίου 2017) της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό της, Λούο Σουγκάνγκ, «Μνημόνιο συνεργασίας για τη συνδιοργάνωση του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας», με τις δύο πλευρές να εκφράζουν «την αμοιβαία επιθυμία τους να συνεχίσουν την επιτυχή συνεργασία και να σχεδιάσουν ένα πενταετές πρόγραμμα-σχέδιο δράσης και συνεργασιών που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να διευρύνουν τις σχέσεις τους», όπως πληροφορεί το Υπουργείο.

Παράλληλα, «εκτός από τις πολιτιστικές ανταλλαγές, η κ. Κονιόρδου και ο κ. Λούο συμφώνησαν στην πλήρη αξιοποίηση της νέας δυναμικής που δημιουργεί η μεγάλη πρωτοβουλία one belt one road στον πολιτισμό. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η ελληνική πρωτοβουλία ancient civilizations forum όπου σημαίνοντα ρόλο παίζει η Κίνα», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Κατά τη συνάντηση της υπουργού με τον διευθυντή της Ακαδημίας του Ντουνχουάνγκ συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανταλλαγών εκθέσεων και η προώθηση συνεργασιών μεταξύ συντηρητών, η ανάπτυξη κοινών πρότζεκτ, εκπαιδευτικών ανταλλαγών και διοργάνωσης συνεδρίου. «Η Λυδία Κονιόρδου ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην έναρξη του "2nd Silk Road Culture Expo" στην ιστορική πόλη του δρόμου του μεταξιού Ντουνχουάνγκ της Κίνας. Στην ομιλία της, η οποία έλαβε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή, μίλησε για το έτος πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας Κίνας ως μοντέλου πολιτιστικής συνεργασίας», σημειώνει το υπουργείο.

Εγκαίνια Κέντρου Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου στη Θεατρική Ακαδημία Σαγκάης (STA)

Κατά την επίσκεψή της στη Σαγκάη, η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το Κέντρο Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου εντός της Θεατρικής Ακαδημίας της Σαγκάης (STA), ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση με τη διοίκηση της Ακαδημίας και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Lou Wei, τον αντιπρόεδρο Gong Baorong και το διδακτικό προσωπικό.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, η υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα επιδιώξει την ενίσχυση ανταλλαγών εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητών μεταξύ του STA και του δικτύου αρχαίου δράματος στην Ελλάδα, δηλαδή του Λυκείου Επιδαύρου, του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς, του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος στην Ελευσίνα και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία της να υπάρξει ανταλλαγή θεατρικών παραγωγών μεταξύ του Ελληνικού Φεστιβάλ και του Shanghai International Arts Festival που πραγματοποιείται στη Σαγκάη κάθε Οκτώβριο.

Συνεργασία δυο εθνικών θεάτρων και εγκαίνια κινηματογραφικού αφιερώματος

Στην πρωτεύουσα της Κίνας η Λυδία Κονιόρδου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, Zhou Yuyuan, και υπόγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Θεάτρων Ελλάδας και Κίνας, το οποίο θα λάβει χώρα το 2018. Επιπλέον αποφάσισαν την επέκταση της θεατρικής συνεργασίας των δύο σκηνών μέσω οργανωμένου πενταετούς σχεδίου κοινών δράσεων. Κατά την παραμονή της στο Πεκίνο η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο, το πρώτο που πραγματοποιείται στην Κίνα. Η έναρξη της ελληνικής κινηματογραφικής εβδομάδας έγινε με τη βραβευμένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία».

«Το πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Πεκίνο αποτελεί την απαρχή για μια μακρά συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των παραγωγών, συμπαραγωγών και διανομής ταινιών. Επίσης η Λυδία Κονιόρδου, συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή του Μουσείου των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης και συζήτησαν τη δυνατότητα ανταλλαγής εκθέσεων μεταξύ των δύο χωρών», όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ.

Εγκαίνια έκθεσης και διεθνές φόρουμ

Επίσης, η κ. Κονιόρδου εγκαινίασε το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου αφιερωματική ειδική έκθεση με θέμα «Το Σώμα-Η Ψυχή-Ο Τόπος. Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες» του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που θα φιλοξενείται ως τις 15 Οκτωβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη Κίνας, στο πλαίσιο της «7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου». «Η κ. Κονιόρδου ήταν η κεντρική, μοναδική ξένη ομιλήτρια της έκθεσης και τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ. Φορέας-διοργανωτής της έκθεσης είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Την έκθεση επιμελούνται η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Τέλος, η γγ του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ήταν η κεντρική ομιλήτρια στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Διεθνούς Φόρουμ για την Προστασία των Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη, με πρωτοβουλία του Μουσείου των Ανακτόρων και του γενικού διευθυντή του, δρ. Σαν. «Η κ. Βλαζάκη πραγματοποίησε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση των παρεμβάσεων της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε ποικίλους αρχαιολογικούς χώρους, νέα ευρήματα και νέους τρόπους συντήρησης», λέει το ΥΠΠΟΑ, που ενημερώνει επίσης ότι σε στρογγυλή τράπεζα του φόρουμ, στο οποίο πήραν μέρος περισσότεροι από 80 σύνεδροι, συμμετείχε και ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτριος Παντερμαλής.

Ο κ. Παντερμαλής, στην εισήγησή του παρουσίασε το θέμα της «Συντήρησης και Ανάδειξης των εκθεμάτων του Μουσείου της Ακρόπολης με νέους τρόπους και προσεγγίσεις», ενώ ως πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης και του Μουσείου της Ακρόπολης.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή