Κορυφώνονται οι πιέσεις εν όψει του δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Κορυφώνονται οι πιέσεις εν όψει του δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία τους για πρόκληση χάους στην ευρύτερη εύθραυστη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εξέφρασαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ιράκ, Χασάν Ρουχανί, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν με αφορμή την προγραμματισμένη αυριανή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με το γραφείο του Τούρκου προέδρου, «οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι η μη ακύρωση του δημοψηφίσματος θα φέρει χάος στην περιοχή και τόνισαν τη μεγάλη σημασία που δίνουν στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ».

Στο μεταξύ, απαντώντας στη δέσμευση του Μπαρζανί για την αυριανή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης ζήτησε από την αυτόνομη κουρδική περιφέρεια της χώρας να της παραχωρήσει τον έλεγχο των διεθνών αεροδρομίων της, καθώς και των συνοριακών φυλακίων της επικράτειας της.

Επιπλέον, κάλεσε όλες τις ξένες χώρες να σταματήσουν να εμπορεύονται πετρέλαιο από την κουρδική περιφέρεια και να συνεννοούνται με την κεντρική κυβέρνηση για οτιδήποτε αφορά τα αεροδρόμια και τα σύνορα του Ιρακινού Κουρδιστάν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή