Το Κουρδιστάν ψηφίζει για ανεξαρτησία

Το Κουρδιστάν ψηφίζει για ανεξαρτησία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος του Ιράκ συμμετέχουν σήμερα σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα, το οποίο θα κρίνει την ανάδυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους σε βάθος χρόνου.

Η ψηφοφορία, η οποία ξεκίνησε στις 08.00 ώρα Κύπρου, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή και στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο. Η «Κ» παρακολουθεί ζωντανά τις εξελίξεις από πολλά «μέτωπα» και στρατόπεδα. Λίγο πριν την έναρξη του δημοψηφίσματος, στην περιοχή έλαβαν χώρα σημαντικές εξελίξεις.

Η Τουρκία αναβάθμισε την στρατιωτική άσκηση που διεξάγει εδώ και ημέρες, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ. Σε αυτή την άσκηση, αναμένεται να λάβει μέρος και το Ιράκ, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, το Ιράν πραγματοποιεί δική του στρατιωτική άσκηση και στέλνει μαχητικά αεροπλάνα να πραγματοποιήσουν χαμηλές πτήσεις στην παραμεθόρια περιοχή. Η Τεχεράνη, η οποία χθες έκλεισε τον εναέριο χώρο της στο Κουρδιστάν, σήμερα ανακοινώνει το κλείσιμο των χερσαίων συνοριακών πυλών με αυτή την περιοχή.

Χθες το απόγευμα το Αυτόνομο Κουρδιστάν ξεκαθάρισε στον ΟΗΕ ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τις προσπάθειες του διεθνή παράγοντα για την αναβολή του. Αμέσως μετά από την ανακοίνωση αυτής της απόφασης, ο Πρόεδρος του Κουρδιστάν, Μασούτ Μπαρζανί επεξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στο δημοψήφισμα σε μια μεγάλη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε διεθνή και ντόπιο τύπο.

Σήμερα, το πρωί ο κ. Μπαρζανί έριξε την ψήφο του γύρω στις 08.30. Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Κουρδιστάν και ζήτησε από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Κουρδιστάν.

Οι τελευταίες πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον κουρδικό, τουρκικό, ιρανικό και διεθνή τύπο, οι τελευταίες πληροφορίες το μεσημέρι της Δευτέρας έχουν ως εξής: Ο νομάρχης του Κιρκούκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, απευθύνθηκε στους Τουρκμένιους και στους Άραβες της περιοχής.

Ο ίδιος ζητά την συμμετοχή όλων των εθνικών ομάδων της περιοχής στο δημοψήφισμα. Στην πόλη επικρατεί αναβρασμός, με ομάδες Τουρκμένιων να ανταλλάσσουν κατά διαστήματα αληθινά πυρά με τους Κούρδους. Η δε κουρδική πλευρά, χθες την νύχτα έστειλε ενισχύσεις στην πόλη. Το Ερμπίλ ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με τις γειτονικές χώρες μέχρι το τέλος του δημοψηφίσματος.

Νωρίτερα μεταδόθηκε ότι η Τουρκία προχωρά στο κλείσιμο των συνόρων με το Κουρδιστάν, μια πληροφορία που στην συνέχεια διαψεύστηκε από τον Υπουργό Τελωνείων και Εμπορίου της Τουρκίας, Μπουλέντ Τουφενκτσί, ο οποίος αναφέρει ότι η χώρα του εντατικοποιεί τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή.

Η Δαμασκός ανακοινώνει ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα. «Αναγνωρίζουμε μονάχα ένα ενωμένο Ιράκ και δεν συμφωνούμε με κάθε είδους συμφωνία που ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για τον διαμελισμό του Ιράκ», δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Βαλίντ Μουαλλίμ.

Η Κίνα, σε σχετικό ανακοινωθέν της, υπογραμμίζει την σημασία της εδαφικής ενότητας και ακεραιότητας του Ιράκ. Το ίδιο το Κουρδιστάν, δια του στόματος του Πρωθυπουργού Νετσιρβάν Μπαρζανί δηλώνει ότι αναμένει ότι η Τουρκία θα κατανοήσει σε τελική φάση το σκεπτικό της κουρδικής πλευράς. Επίσης, αναφέρει ότι το δημοψήφισμα δεν οδηγεί αυτομάτως σε ανεξαρτησία. Το BBC σε σχετική ανταπόκριση από την περιοχή αφήνει να εννοηθεί ότι οι αντιδράσεις της Άγκυρας ενδέχεται να αφορούν περισσότερο την εσωτερική κοινή γνώμη της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δηλώνει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια ανοιχτή πολεμική αναμέτρηση. Στο σημερινό δημοψήφισμα, σχεδόν όλα τα κουρδικά κόμματα ψηφίζουν «ναι». Μέχρι την τελευταία στιγμή, το Κόμμα Γκοράν και τα ισλαμιστικά κινήματα εξέφραζαν ενδοιασμούς. Χθες, το βράδυ τα συγκεκριμένα κινήματα ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και ανακοίνωσαν την υποστήριξη τους στο «ναι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή