Β. Κορέα: Η στάση των ΗΠΑ συνιστά «κήρυξη πολέμου»

Β. Κορέα: Η στάση των ΗΠΑ συνιστά «κήρυξη πολέμου»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημερινές που δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν κηρύξει τον πόλεμο κατά της χώρας του, καθώς κλιμακώνεται η κρίση στην κορεατική χερσόνησο και οι τόνοι ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρι Γιονγκ Χο είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι η Βόρεια Κορέα έχει κάθε δικαίωμα να καταρρίψει αμερικανικά βομβαρδιστικά «ακόμα και αν αυτά βρίσκονται εκτός του εναέριου χώρου της Β. Κορέας». «Με δεδομένη την κήρυξη πολέμου από τον Τραμπ, όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ανώτατου ηγέτη της DPRK (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας)», συνέχισε ο Βορειοκορεάτης υπουργός. Ο κόσμος «πρέπει να θυμάτε ξεκάθαρα» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν πρώτες τον πόλεμο, είπε κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα κατά την ομιλία που εκφώνησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του Βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών.  «Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος», δήλωσε σήμερα η Σάντερς. Νωρίτερα ωστόσο, το Πεντάγωνο δια στόματος του συνταγματάρχη Ρόμπερτ Μάνινγκ ανέφερε: «Αν η Βόρεια Κορέα δεν σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες, ξέρετε, θα φροντίσουμε να παράσχουμε επιλογές στον πρόεδρο (Ντ. Τραμπ) για να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα».

Η δήλωση του Ρι φαίνεται πως έρχεται σε απάντηση της πτήσης δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Β. Κορέας σε μια νέα επίδειξη ισχύος από μέρος των ΗΠΑ προς το απομονωμένο βορειοκορεατικό κράτος. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ντάνα Ουάιτ, σκοπός της πτήσης είναι να γνωστοποιήσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει στη διάθεση του «ένα μεγάλο εύρος στρατιωτικών επιλογών για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η επιθυτική ρητορική κατά της Β. Κορέας μπορεί να οδηγήσει σε «παρεξηγήσεις». Ο μόνος δρόμος για εξεύρεση λύσης της κρίσης είναι μέσω της πολιτκής, επεσήμανε ο κ. Γκουτέρες. «Θέλουμε τα πράγματα να ηρεμήσουν. Εχουν αρχίσει να γίνονται πολύ επικίνδυνα», αναφέρει ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, ενώ επεσήμανε ότι η μόνη λύση είναι ο δρόμος των διαπραγματεύσεων.

Τις τελευταίες μέρες τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να έχουν ανεβάσει τους τόνους, προσβάλλοντας ανοιχτά ο ένας τον άλλο και προβαίνοντας σε ανοιχτές απειλές. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Σάββατο ότι η στόχευση του ηπειρωτικού εδάφους των ΗΠΑ με ρουκέτες είναι αναπόφευκτη, αφότου ο «κύριος σατανικός πρόεδρος» Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ «άνθρωπο πύραυλο».

«Μόλις άκουσα τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας να μιλά στον ΟΗΕ. Αν απηχεί τις σκέψεις του ανθρωπάκου πύραυλου, δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη!», έγραψε αμέσως μετά  ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

Με πληροφορίες από BBC και Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή