Στέλιος: Πάνω στο κύμα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά δίπλα στη θάλασσα στην παραλία της Τορώνης στο 2ο πόδι της Χαλκιδικής. Η οικογένεια που λειτουργεί την ταβέρνα φτιάχνει τα ορεκτικά, μαγειρεύει όπως στο σπίτι και βάζει στα κάρβουνα την ψαριά της ημέρας.

Η θέση: Ακριβώς δίπλα στο κύμα, στην παραλία της Τορώνης και κάτω από τη δροσιά δύο μεγάλων πεύκων.

Η ατμόσφαιρα: Μία από τις καλύτερες αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων είναι η ταβέρνα του Στέλιου, πάνω στην παραλία της Τορώνης. Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες και χρονολογίες που θα προδώσουν ηλικίες, αλλά η οικογένεια λειτουργεί το μαγαζί πάνω από 20 χρόνια. Οικογένειες με παιδιά, παρέες ξένων και Ελλήνων και ζευγαράκια εκμεταλλεύονται την εγγύτητα στην ωραία παραλία της Τορώνης. Οι καρέκλες είναι πλαστικές, αλλά, όταν έχεις μπροστά σου την παραλία και από πάνω σου τα πεύκα και τη δροσιά τους, δεν σε πειράζει καθόλου.

Στέλιος: Πάνω στο κύμα-1

Το φαγητό: Ο Στέλιος σερβίρει φρέσκο ψάρι και θαλασσινά αλλά και παραδοσιακά μαγειρευτά. Το πρώτο που θα παραγγείλουμε είναι η σαρδέλα ψητή. Δεν ξέρω γιατί είναι τόσο νόστιμες, ακόμα και εγώ που δεν συμπαθώ τις σαρδέλες, στον Στέλιο θα φάω πολλές. Ίσως είναι το καλό λάδι στο λαδολέμονο που ρίχνουν από πάνω μαζί με μπόλικο μαϊντανό. Το τηγανητό καλαμαράκι είναι πάντα τραγανό και κρουστό, ενώ το χταπόδι σωστά ψημένο και τα μύδια με πολλή σάρκα.

Οι τηγανητές πατάτες εννοείται ότι είναι κομμένες στο χέρι, η χωριάτικη πλούσια και χορταστική, τα ορεκτικά (μελιτζάνα στον φούρνο, τυροκροκέτες, κ.λπ.) και οι αλοιφές (τζατζίκι, τυροκαυτερή) χειροποίητα. Κάθε μέρα φτιάχνουν και 3-4 μαγειρευτά, όπως μουσακά, ιμάμ, γεμιστά και άλλα παραδοσιακά φαγητά της κατσαρόλας και του ταψιού. Τα ψάρια και τα θαλασσινά τα προμηθεύονται από τις ψαρόβαρκες στο διπλανό λιμάνι στο Πόρτο Κουφό και αγοράζουν και από την ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας. Ανάλογα με τις ψαριές, θα βρείτε και μπαρμπούνι, κουτσομούρα, φαγκρί και λαβράκι.

Στέλιος: Πάνω στο κύμα-2

Ο λογαριασμός: Αν δεν πάρετε μεγάλα ψάρια, δεν θα πληρώσετε πάνω από 15 € το άτομο.

Η κάβα: Στην κάβα, ποικιλία σε μπίρες, ούζα και τσίπουρα.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά από 1 Μαΐου μέχρι 1 Οκτωβρίου, 12:00-00:00

Στέλιος,

Τορώνη, Χαλκιδική

Τ/23750-51.072 & 6983-023.621.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή