Ιράκ: Το 93% των Κούρδων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας

Ιράκ: Το 93% των Κούρδων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν το 93% εξ όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τη Δευτέρα στο ιρακινό Κουρδιστάν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ιράκ, μεταδίδουν κουρδικά ΜΜΕ επικαλούμενα τα ως τώρα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw, έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής περίπου 282.000 ψήφοι από τα συνολικά 3,3 εκατομμύρια.

Με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα μόλις το 2% των ψηφοφόρων στην πόλη Αμαντίγια τάχθηκε εναντίον της ανεξαρτησίας, ενώ το «ναι» συγκέντρωσε το 99% των ψήφων στην Άκρι, το 96% στη Σακλάουα, το 95% στη Χαλάμπτζα, το 90% στην Κάλαρ, ενώ το ποσοστό εκείνων που εναντιώθηκαν στην ανεξαρτησία έφθασε το 14% στην πόλη Ντουχόκ.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 72,16%.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης των αρχών του ιρακινού Κουρδιστάν ότι θα διεξαγόταν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Ιούνιο—παρότι δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα—η ιρακινή κυβέρνηση και πολλές ξένες κυβερνήσεις επέκριναν έντονα την κίνηση. Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, Τεχεράνη και Άγκυρα διεξήγαγαν στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορά τους με το ιρακινό Κουρδιστάν, το Ιράν έκλεισε τον εναέριο χώρο του σε όλες τις πτήσεις με προορισμό την αυτόνομη περιοχή, η Τουρκία απείλησε με τη λήψη σκληρών μέτρων, ενώ οι ΗΠΑ εκτίμησαν πως το δημοψήφισμα θα κλιμακώσει «την αστάθεια» στην περιοχή.

ΗΠΑ: Το δημοψήφισμα επιτείνει «την αστάθεια» στην περιοχή

Τη «βαθιά απογοήτευσή» του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, εκτιμώντας σε μια ανακοίνωσή του ότι αυτό «θα αυξήσει την αστάθεια και τις δυσκολίες» στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ είναι βαθιά απογοητευμένες για την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί σήμερα (σ.σ. τη Δευτέρα) ένα μονομερές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ιράκ: Δεν θα συζητήσουμε με τους Κούρδους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Η κυβέρνηση του Ιράκ δεν προτίθεται να διεξαγάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν για το αποτέλεσμα του «αντισυνταγματικού» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής το οποίο διεξήχθη τη Δευτέρα, τόνισε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ή να κάνουμε διάλογο για τα αποτελέσματα αυτού του δημοψηφίσματος διότι είναι αντισυνταγματικό», είπε ο Αμπάντι σε μια ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση αργά το βράδυ.

Ο Μασούντ Μπαρζανί έχει διαβεβαιώσει ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ότι ο σκοπός του ήταν να δοθεί στην τοπική κυβέρνησή του λαϊκή εντολή για να διαπραγματευθεί με τη Βαγδάτη και με γειτονικές χώρες.

Το επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες μετά την ψηφοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή