«Οχι» ΣΥΡΙΖΑ σε Εξεταστική για Π. Καμμένο

«Οχι» ΣΥΡΙΖΑ σε Εξεταστική για Π. Καμμένο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ψήφους μόνο της δικομματικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Βουλή όπως αναμενόταν απέρριψε χθες την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αναφορικά με τη φερόμενη εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην υπόθεση του πλοίου «Noor 1». Με εξαίρεση την Ενωση Κεντρώων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της οποίας απουσίαζε από τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, οι βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τις όποιες επιμέρους ενστάσεις τους, υπερψήφισαν την πρόταση. Εναντι των 151 «όχι», καταγράφηκαν μόλις 122 «ναι», ενώ υπήρξαν και αρκετές απουσίες που χαρακτηρίστηκαν δικαιολογημένες. Ειδικότερα, ως προς τη συγκυβερνώσα πλειοψηφία απουσίαζε ως ασθενής ο Χρ. Παπαδόπουλος ενώ ο κ. Π. Καμμένος δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Κλείνοντας την πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία χαρακτηρίστηκε από την ανταλλαγή βαρύτατων υπαινιγμών για ταύτιση ή και εξυπηρέτηση επιχειρηματικών και ύποπτων συμφερόντων ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προσέφερε με την ομιλία του πλήρη πολιτική κάλυψη στον συγκυβερνήτη του και πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον πρόεδρό της Κυρ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις, ωστόσο, στο κεντρικό ζητούμενο της προτάσεως της Ν.Δ., ως προς το εάν θεσμικά μπορεί ένας υπουργός να συνομιλεί με ισοβίτη καταδικασμένο για υπόθεση ναρκωτικών και ποιο το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας του, δεν δόθηκαν ούτε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ούτε και από τα στελέχη της πλειοψηφίας που έλαβαν τον λόγο για τη στήριξή του.

Εν μέσω του εκρηκτικού κλίματος, καταγράφηκαν και επικριτικές προς τον κ. Καμμένο αναφορές σχετικά με τις «προκλητικές», όπως χαρακτηρίστηκαν, δραστηριότητες τις οποίες ανέπτυξε στο Λονδίνο, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα (διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο, παίγνιο σε ρουλέτα κ.λπ.). Για επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρων» μίλησε ο κ. Τσίπρας, που κάλυψε και τον Π. Κουρουμπλή, και για συνεχιζόμενη στοχοποίηση της οικογένειάς του ο υπουργός Αμυνας.

«Ομηροι»

«Πολλές φορές ο κ. Τσίπρας του έχει προσφέρει κάλυψη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Και αφού υπενθύμισε ότι ο κ. Καμμένος είχε πει στο παρελθόν ότι θα είναι «μαζί με τον κ. Τσίπρα ώς το τέλος», συνέχισε: «Εχετε γίνει όμηροι ο ένας του άλλου. Δεθήκατε τόσο πολύ που τραβάτε ο ένας τον άλλον στον βυθό. Σε αυτό τον μοιραίο εναγκαλισμό, εμείς δεν θα σας προσφέρουμε σωσίβιο». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «κατάχρηση εξουσίας», με πιθανό σκοπό την εξυπηρέτηση «σκοτεινών επιδιώξεων», για «πρακτικές θεσμικά απαράδεκτες» και για «πολιτική ευτέλεια της ετερόκλητης κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ν.Δ. δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στον τόπο: «Στην προσπάθειά σας να σπιλώσετε υπολήψεις και να βρείτε σκάνδαλα εκεί που δεν υπάρχουν, ταυτίζεστε με επιχειρηματικά συμφέροντα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι δεν τιμά την αξιωματική αντιπολίτευση το να επικαλείται παρακολουθήσεις και φωτογραφήσεις της προσωπικής ζωής. Υποστήριξε δε ότι η Ν.Δ. καταφεύγει στη συγκεκριμένη πρακτική καθώς διαπιστώνει ότι δεν της βγαίνει ο αρχικός της σχεδιασμός, μια και βλέπει ότι η κυβέρνηση έχει επιτυχίες στην οικονομική πολιτική και οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος, σε αντίθεση με παλαιότερη – αρχική του τοποθέτηση, όταν δηλαδή καλούσε την αντιπολίτευση από τα βουλευτικά έδρανα να ζητήσει προανακριτική επιτροπή εις βάρος του για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, χθες απέρριψε με οξύτητα την πρόταση για Εξεταστική και υποστήριξε ότι καμία εις βάρος του υποψία ή ένσταση δεν ευσταθεί. Επιπροσθέτως, εξαπέλυσε και προσωπικές εις βάρος στελεχών της Ν.Δ. επιθέσεις, ενώ ούτε και ως προς το θέμα των ελέγξιμων δραστηριοτήτων του στο Λονδίνο έδωσε, όπως σχολιάστηκε, πλήρεις και πειστικές απαντήσεις. Μόνο σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι δεν παίζει τα λεφτά του ελληνικού λαού στη ρουλέτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή