Οι Κούρδοι αψηφούν τις απειλές

Οι Κούρδοι αψηφούν τις απειλές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατομμύρια Κούρδοι προσήλθαν χθες στις κάλπες, στο βόρειο Ιράκ, για το ιστορικό δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, αψηφώντας τις απειλές Τουρκίας και Ιράκ, όπως και τις προειδοποιήσεις των μεγάλων δυνάμεων.

Από νωρίς το πρωί πλήθη Κούρδων, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές, είχαν γεμίσει κεντρικούς δρόμους του Αρμπίλ, του Ντουχόκ και της Σουλεϊμανίγια, καθώς προσέρχονταν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μία ώρα προτού κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή είχε φτάσει το 76%, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διήμερο. Προσπαθώντας να κατευνάσει τη Βαγδάτη και την Αγκυρα, ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν Νεχριβάν Μπαρζανί δήλωσε ότι «το δημοψήφισμα δεν σημαίνει ότι θα κηρύξουμε αύριο το πρωί την ανεξαρτησία», αλλά την έναρξη μιας μακράς «ειρηνικής διαπραγμάτευσης». Oπως ήταν αναμενόμενο, όμως, η απόπειρα κατευνασμού δεν απέδωσε. Προτού ακόμη κλείσουν οι κάλπες, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να κλείσει τις στρόφιγγες του κουρδικού πετρελαίου ή και να εισβάλει στρατιωτικά στο βόρειο Ιράκ.

«Για να δούμε μετά από ποιους αγωγούς θα πουλάνε το πετρέλαιό τους…. Oπως είπα νωρίτερα, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, όπως κάναμε με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη (στη Συρία). Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για τη Συρία και το Ιράκ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος συζήτησε τηλεφωνικά χθες για το τουρκικό δημοψήφισμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Την Πέμπτη, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ στη διάρκεια συνάντησής τους, στην Aγκυρα.

Την ίδια ώρα, το ιρακινό Κοινοβούλιο εξουσιοδοτούσε την κυβέρνηση να αναπτύξει στρατεύματα στο Κιρκούκ, όπου χθες το βράδυ είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Αργότερα, η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι «μείζονα στρατιωτικά γυμνάσια» βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή ενόπλων δυνάμεων από το Ιράκ και την Τουρκία.

Από την πλευρά του, το Ιράν διέκοψε τις αεροπορικές πτήσεις προς και από το ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ την αντίθεσή της στην απόσχιση του τελευταίου εξέφρασε και η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Aσαντ.

Στο μεταξύ, οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές και αραβικές πολιτοφυλακές (SDF) κατήγγειλαν ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε θέσεις τους σε πετρελαιοπηγή κοντά στο Ντέιρ αλ Ζορ, με συνέπεια να σκοτωθεί ένας μαχητής.

Η Μόσχα διέψευσε τον ισχυρισμό και κατήγγειλε, με τη σειρά της, τους Αμερικανούς ότι ευθύνονται για την απώλεια του Ρώσου στρατηγού Βαλέρι Ασάποφ από βομβαρδισμό του Ισλαμικού Κράτους στο Ντέιρ αλ Ζορ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή