Παρέμβαση Τσίπρα ζητούν οι αρχαιολόγοι

Παρέμβαση Τσίπρα ζητούν οι αρχαιολόγοι

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε το ΚΑΣ, που είναι πιθανόν να συνέλθει αύριο για το θέμα, να προχωρήσει στην κήρυξη του Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο, ζητεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), θέτοντας ακόμη ένα πρόσκομμα στην υλοποίηση της επένδυσης.

Σε ανοικτή επιστολή του προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΕΑ τάσσεται υπέρ της κήρυξης του Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο από το ΚΑΣ, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την καθυστέρηση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, «να μην τηρείται η νομιμότητα» και «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ». Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου «δεν αποτελεί κήρυξη αδόμητης ζώνης απολύτου προστασίας Α, ούτε ζώνης Β δόμησης με όρους, ούτε βέβαια χαρακτηρισμό της περιοχής ως οργανωμένου και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου» και υποστηρίζουν ότι ως εκ τούτου «δεν εμποδίζει την έγκριση ή την εκτέλεση του όποιου έργου», επικαλούμενοι άλλους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το κέντρο της Αθήνας, τη Ρόδο, το Ναύπλιο, τη Μονεμβασιά, τα Χανιά. Σε άλλο σημείο της επιστολής υπογραμμίζεται ότι η τήρηση της νόμιμης διαδικασίας… και η απαρέγκλιτη τήρηση του Ν. 3028 στην αντιμετώπιση των αρχαιοτήτων που θα εντοπιστούν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου αίρουν τις καθυστερήσεις και διευκολύνουν την πορεία της επένδυσης».

Ωστόσο σε περίπτωση που κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος η έκταση του παλαιού αεροδρομίου, θεωρείται βέβαιο ότι η επένδυση δεν θα προχωρήσει.

Η πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ είχε λήξει χωρίς απόφαση, ενώ η δεύτερη, που ήταν προγραμματισμένη στις 13 Σεπτεμβρίου, ανεβλήθη ύστερα από κυβερνητική παρέμβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή