Και επισήμως εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα

Και επισήμως εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισήμως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος στην οποία βρισκόταν από το 2009, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι το έλλειμμα της χώρας είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ, που είναι και το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό όριο.

Η απόφαση που αναμενόταν εδώ και μήνες είναι περισσότερο συμβολική, καθώς η Ελλάδα δεν κινείται όπως τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μέσα στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που προβλέπει αυτούς τους στόχους, αλλά μέσα στους στόχους που υποβάλλει το μνημόνιο που είναι πολύ πιο αυστηροί. «Είναι μια αναγνώριση των προσπαθειών που κάνουν οι Ελληνες από το 2009», δήλωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επιβεβαίωσε χθες ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα που είχε η χώρα το 2009, ύψους 15,4%, είχε μετατραπεί το 2016 σε πλεόνασμα ύψους 0,7% του ΑΕΠ. «Επειτα από πολλά χρόνια έντονων δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση», δήλωσε ο Τόμας Τόνιστε, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, της χώρας που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.

Παρά τη βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η χώρα θα μπορέσει να πιάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος είναι και συμβολική για την Ε.Ε. καθώς πλέον παραμένουν μόνο τρεις χώρες που δεν έχουν καταφέρει να φέρουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Και αυτό είναι μία τεράστια αλλαγή αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2011 οι χώρες που βρίσκονταν υπό επιτήρηση ήταν 24, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Πλέον μόνο η Γαλλία και η Ισπανία από την Ευρωζώνη βρίσκονται υπό επιτήρηση και η Μ. Βρετανία από τις χώρες της Ε.Ε. «Είμαστε πλέον στο τελευταίο έτος του προγράμματος οικονομικής στήριξης και έχει γίνει πρόοδος ώστε να επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει στις αγορές σε βιώσιμες τιμές», είπε ο κ. Τόνιστε. Από την πλευρά του ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί τόνισε πως «η ανάπτυξη μέχρι στιγμής φέτος είναι ενθαρρυντική, και η ανάκαμψη έχει επιτέλους επιστρέψει», σημειώνοντας όμως ότι «πρέπει τώρα να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η θετική ορμή θα διατηρηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή